Φράχτες υψώνουν και οι χώρες της Βαλτικής

Φράχτες υψώνουν και οι χώρες της Βαλτικής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΛΝΙΟΥΣ. Τους ελέγχους διαβατηρίων και ταυτοτήτων ενισχύουν η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, κατασκευάζοντας επίσης φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα, εξαιτίας ανησυχιών ότι οι χώρες της Βαλτικής θα γίνουν το νέο σημείο εισόδου προσφύγων προς τη Δυτική Ευρώπη, καθώς η «οδός των Βαλκανίων» μοιάζει να κλείνει ως δίοδος μεταναστών.

Οι κυβερνήσεις των κρατών της Βαλτικής φοβούνται ότι χιλιάδες πρόσφυγες θα συρρεύσουν στις χώρες τους μέσω της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν μετά τη διέλευση πέρυσι περίπου 6.000 αιτούντων άσυλο, μέσω της Ρωσίας, στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η Λετονία και η Εσθονία άρχισαν ήδη την κατασκευή φράχτη κατά μήκος των συνόρων τους με τη Ρωσία. Εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες και αστυνομικοί με εκπαιδευμένους σκύλους εγκαινίασαν μεγάλη άσκηση αυτή την εβδομάδα, με στόχο τη διαχείριση ενδεχόμενης ευρείας συνοριακής κρίσης. Η επανέναρξη του ελέγχου ταυτοτήτων και διαβατηρίων σε τμήματα της συνοριακής ζώνης μεταξύ Λιθουανίας και Λετονίας αποτελεί μέρος της άσκησης.

«Μέχρι πέρυσι, ούτε η Νορβηγία, αλλά ούτε και η Φινλανδία αντιμετώπιζαν προσφυγικό πρόβλημα στα σύνορά τους με τη Ρωσία. Μέσα σε μία εβδομάδα, όμως, ως διά μαγείας, η μεταναστευτική ροή στα σύνορα αυτά ενισχύθηκε δραματικά», λέει ο επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας Ρενάτας Ποζέλα.

Η Εσθονία άρχισε, μάλιστα, την τοποθέτηση συσκευών ανίχνευσης στα σύνορά της, όπως αυτές που ήδη υπάρχουν στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας. «Είναι κρίμα που χρειαζόμαστε φράχτη στα σύνορά μας, αλλά, δεδομένης της κατάστασης στην Ευρώπη σήμερα με την προσφυγική κρίση, είναι απαραίτητο», λέει ο Λετονός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου του Ταλίν, Ογιαρς Ερικς Καλνίνς. Μέχρι στιγμής, όμως, ο αριθμός προσφύγων στα σύνορα των χωρών της Βαλτικής είναι ελάχιστος, με λιγότερες από 20 διελεύσεις την ημέρα. Το 2015, περίπου 5.000 αιτούντες άσυλο, επί συνόλου 31.000, έφθασαν στη Νορβηγία μέσω Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, η προσφυγική ροή από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία διεκόπη πλήρως τον Μάρτιο, χάρη στις πρωτοβουλίες των ρωσικών αρχών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή