Γερμανία: Κάλπες στη σκιά του προσφυγικού

Γερμανία: Κάλπες στη σκιά του προσφυγικού

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο μπορούν να περιμένουν, η ατζέντα της Γερμανίδας καγκελαρίου από σήμερα ώς την Κυριακή περιλαμβάνει κατά βάση προεκλογικές εμφανίσεις στα τρία κρατίδια που προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αύξηση της επιρροής του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD, σε βάρος κυρίως του κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ.

«Αυτές οι εκλογές είναι τεστ για την αμφιλεγόμενη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό», σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας Γιενς Βάλθερ. Στις κάλπες προσέρχονται 12 εκατομμύρια Γερμανοί από τα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Σαξονίας-Ανχαλτ και της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Ειδικά στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ, με πρωτεύουσα το Μαγδεμβούργο, οι προοπτικές για τους σοσιαλδημοκράτες διαγράφονται άκρως δυσοίωνες, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν ως πιθανή την τέταρτη θέση, πίσω από το AfD και το κόμμα της Αριστεράς. Η πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών δεν αμφισβητείται στο κρατίδιο αυτό, αλλά η αποδυνάμωση του κυβερνητικού εταίρου πλήττει το γόητρο της κυβέρνησης. Η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» αναφέρει ότι η πτώση των Σοσιαλδημοκρατών έχει άμεση σχέση με το προσφυγικό και συγκεκριμένα με την ανοικτή ρήξη στα ηγετικά κλιμάκια του τοπικού κόμματος αναφορικά με το πόσους πρόσφυγες μπορεί να δεχθεί το κρατίδιο. Οταν ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κρατίδιο μπορεί να υποδεχθεί το πολύ 11.000, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών τον επέκρινε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το κόμμα ο δήμαρχος του Μαγδεμβούργου. Το όλο επεισόδιο βύθισε τους Σοσιαλδημοκράτες από το 20% σε 15%, ενώ το AfD προβλέπεται να φθάσει ώς και το 19% και το κόμμα της Αριστεράς το 20%. Είναι ωστόσο εσφαλμένο να θεωρηθεί ότι στην αναμέτρηση αυτή τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το προσφυγικό. Στο ανατολικογερμανικό αυτό κρατίδιο, που έχει βιώσει μεγάλη έξοδο νέων και κατοικείται από δυσανάλογο αριθμό ηλικιωμένων, ένα από τα βασικότερα ζητήματα των εκλογών είναι το αίτημα για εξίσωση των ανατολικογερμανικών με τις δυτικογερμανικές συντάξεις.

Στη Βάδη, κρατίδιο με εντελώς διαφορετικό προφίλ, δημοσκόπηση της εφημερίδας «Μπιλντ» προβλέπει πτώση 10 μονάδων για τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι περνούν για πρώτη φορά πίσω από τους Πράσινους του πρωθυπουργού του κρατιδίου, Βίνφριντ Κρέτσμαν. «Είναι η πιο δύσκολη προεκλογική εκστρατεία που κάναμε ποτέ», είπε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο εύπορο κρατίδιο, Γκουίντο Βολφ. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η αντίθεση στην πολιτική Μέρκελ στο προσφυγικό δεν φαίνεται να ασκεί καθοριστική επιρροή στις κάλπες, αφού οι Πράσινοι είναι ακόμη πιο ανοικτοί στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών από ό,τι η καγκελάριος Μέρκελ.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο οι προβολείς στρέφονται στην επικεφαλής των τοπικών Χριστιανοδημοκρατών Γιούλια Κλέκνερ, μία από τις πιθανές διαδόχους της Αγκελα Μέρκελ. Το ερώτημα είναι αν η Κλέκνερ, που ισοψηφεί στις δημοσκοπήσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες, θα κατορθώσει να αποσπάσει την πρωθυπουργία.

Πυρά κατά AfD

Η πιθανολογούμενη άνοδος του AfD έχει υποχρεώσει τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να χαρακτηρίσει το κόμμα «ντροπή για τη Γερμανία». «Είναι ένα κόμμα που δεν φέρνει την κοινωνία πιο κοντά, δεν προσφέρει λύσεις αλλά μόνο ενισχύει προκαταλήψεις και διχαστικές τάσεις» σημείωσε η Αγκελα Μέρκελ. Πάνω από 140 σωματεία και οργανώσεις, μεταξύ αυτών σωματεία αστυνομικών, εβραϊκές και μουσουλμανικές οργανώσεις έχουν δημοσιεύσει έκκληση προς τους ψηφοφόρους να δώσουν το «παρών» στις κάλπες «σε μία ένδειξη απόρριψης κάθε μορφής μίσους, ρατσισμού, προκατάληψης και βίας». Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι αν η αποχή είναι μεγάλη, θα ενισχυθεί το AfD, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το πολιτικό σκηνικό θα παρουσιάσει μεγαλύτερη σταθερότητα.

Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες εκ δεξιών ότι έχει πραγματοποιήσει υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Τουρκία. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι σε θέση να δεχθεί την Τουρκία και η Τουρκία δεν είναι σε θέση να γίνει μέλος της» είπε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, διαβεβαίωσε ότι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση βίζας εισόδου στην Ε.Ε. παραμένουν αυστηρές, απαντώντας στις ανησυχίες περί ανεξέλεγκτης εισόδου Τούρκων στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή