Οχάιο, Φλόριντα θα ξεκαθαρίσουν το εκλογικό τοπίο

Οχάιο, Φλόριντα θα ξεκαθαρίσουν το εκλογικό τοπίο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στα επόμενα τέσσερα εικοσιτετράωρα ενδέχεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα αναφορικά με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ολα τα βλέμματα στρέφονται στο Οχάιο και τη Φλόριντα, τις δύο μεγαλύτερες από τις αμερικανικές πολιτείες όπου θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, την ερχόμενη Τρίτη.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, που φέρουν τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται με διαφορά και στις δύο κρίσιμες πολιτείες, τότε δεν αποκλείεται η ερχόμενη Τρίτη να σημάνει το τέλος της απροσδόκητα ανθεκτικής υποψηφιότητας του Μπέρνι Σάντερς. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει εξασφαλίσει από προηγούμενες προκριματικές εκλογές 762 εκλέκτορες έναντι 549 του σοσιαλιστή γερουσιαστή του Βερμόντ, αλλά το προβάδισμά της μεγεθύνεται σε 1.223 έναντι 574 αν υπολογιστούν και οι «αριστίνδην» εκλέκτορες (γερουσιαστές, βουλευτές, κυβερνήτες, πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι κ.λπ.).

Πάντως, το δημοσκοπικό προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον δεν θεωρείται ασφαλής οιωνός, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη εμπειρία του Μίσιγκαν, όπου ο Σάντερς έκανε τη μεγάλη έκπληξη, κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές, παρότι όλα τα γκάλοπ έδιναν διψήφιο προβάδισμα στην αντίπαλό του.

Οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια νέα τηλεοπτική αντιπαράθεση, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, όπου κυριάρχησε το ζήτημα της μετανάστευσης προς άγραν ψήφων των ισπανοφώνων. Η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Μπέρνι Σάντερς ότι καταψήφισε νομοθετική πρωτοβουλία των Δημοκρατικών, το 2007, για τη νομιμοποίηση (κυρίως ισπανόφωνων) μεταναστών. Ο αντίπαλός της απάντησε ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση καθιέρωνε «εργασιακές συνθήκες δουλοπαροικίας» για τους μετανάστες και επανήλθε στις κατηγορίες του περί διαπλοκής της Χίλαρι Κλίντον με τη Γουόλ Στριτ. Παρά τον ιδιαίτερα έντονο, σε ορισμένες στιγμές, χαρακτήρα της, η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο Δημοκρατικών υποψηφίων δεν είχε τίποτα το κοινό με το «τσίρκο» των προσωπικών προσβολών και αστεϊσμών επιπέδου κακομαθημένων εφήβων που σφράγισε πρόσφατα ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών. Τόσο η Κλίντον όσο και ο Σάντερς αποδοκίμασαν έντονα τον επικρατέστερο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ για τις ξενοφοβικές θέσεις του.

Στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κορυφώνεται η αγωνία, καθώς όλοι φοβούνται ότι, μετά τις επιτυχίες του Τραμπ στις προκριματικές της περασμένης Τρίτης, ενδεχόμενη επικράτησή του στις εκλογές της 15ης Μαρτίου θα μπορούσε να σφραγίσει το διαβατήριό του για την προεδρική αναμέτρηση. Το κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών φοβάται ότι ο Τραμπ όχι μόνο θα χάσει εύκολα από την Κλίντον, αλλά και ότι θα πάρει στον λαιμό του πολλούς Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, βουλευτές και κυβερνήτες που θα δώσουν και αυτοί τη μάχη για την επανεκλογή τους στις 8 Νοεμβρίου.

Το δίλημμα για τους Ρεπουμπλικανούς είναι σκληρό, καθώς ο μόνος εκ των εσωκομματικών αντιπάλων του Τραμπ που φαίνεται ότι έχει πιθανότητες να του κλείσει τον δρόμο είναι ο υπερσυντηρητικός γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ισχυρής επιρροής Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δήλωνε ότι το δίλημμα Τραμπ ή Κρουζ είναι σαν να επιλέγει κανείς ανάμεσα στην εκτέλεση με πυροβολισμό ή με δηλητήριο, τώρα υποστηρίζει τον Κρουζ ως το λιγότερο κακό έναντι του λαϊκιστή και εμπρηστικού μεγαλοεπιχειρηματία.

Ο ίδιος ο Τραμπ επιχείρησε το τελευταίο διήμερο ανοίγματα προς την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, προσπαθώντας να εμφανίσει ένα νέο, περισσότερο ενωτικό προφίλ και βεβαιώνοντας ότι είναι ο μόνος εκ των υποψηφίων που φέρνει νέους ψήφους στο κόμμα και μπορεί να νικήσει τη Χίλαρι Κλίντον. Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει 458 εκλέκτορες έναντι 359 του Κρουζ, 151 του γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο και 54 του κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισιτς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή