Ισχυρή Μέρκελ, παρά τις απώλειες της «μαύρης Κυριακής»

Ισχυρή Μέρκελ, παρά τις απώλειες της «μαύρης Κυριακής»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Πρόβλημα αλλά όχι υπαρξιακής φύσεως» χαρακτήρισε την άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, η οποία παραμένει χωρίς αντίπαλο, παρά τη «μαύρη Κυριακή» για τους Χριστιανοδημοκράτες. Η Αγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξακολουθήσει να διαχωρίζει σαφώς τη θέση της από το AfD, παρά την αμφιλεγόμενη άποψη του Χορστ Ζεεχόφερ ότι η αποδόμηση του AfD περνά μέσα από την αντιγραφή του προγράμματός της. Στα τρία κρατίδια που ψήφισαν την Κυριακή αναδείχθηκαν στην πρώτη θέση υποψήφιοι που υποστηρίζουν την Αγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό. Οι Χριστιανοδημοκράτες διατήρησαν την πρώτη θέση στην ανατολικογερμανική Σαξονία-Ανχαλτ, σε μια αναμέτρηση που είδε το πρωτοεμφανιζόμενο AfD να εξακοντίζεται στο 24%. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Φράουκε Πέτρι απέσπασε 15% στη Βάδη και 13% στη Ρηνανία-Παλατινάτο, αυξάνοντας σε οκτώ τον αριθμό των ομοσπονδιακών κρατιδίων στα οποία εκπροσωπείται.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Ζεεχόφερ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της Αγκελα Μέρκελ, προβλέποντας ότι με τις τάσεις αυτές στις βουλευτικές εκλογές του 2017 δεν θα επαρκούν οι έδρες ούτε καν για «μεγάλο συνασπισμό» Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών. «Πρόκειται για πολιτικό σεισμό», είπε ο Ζεεχόφερ, καλώντας την Αγκελα Μέρκελ να δώσει καθαρό σημάδι στροφής στο προσφυγικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, αντιθέτως, επιμένει στην πολιτική της στροφής δι’ αντιπροσώπων (Αυστριακών, βαλκανικών χωρών) και στη ρητορική της ευρωπαϊκής λύσης. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι απαιτείται μια ευρωπαϊκή λύση και ότι μια ευρωπαϊκή λύση απαιτεί χρόνο», είπε η Αγκελα Μέρκελ.

Οι υποψήφιοι των Χριστιανοδημοκρατών τόσο στη Βάδη όσο και στη Ρηνανία-Παλατινάτο είχαν προσπαθήσει να απομακρυνθούν από τη γραμμή της καγκελαρίου, υιοθετώντας σκληρότερη ρητορική στα πρότυπα του Ζεεχόφερ. Στη Βάδη αυτή η πολιτική ηττήθηκε από τους Πρασίνους του Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «προσεύχεται να είναι καλά στην υγεία της η Αγκελα Μέρκελ», ενώ στη Ρηνανία-Παλατινάτο η εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Μάλου Ντράγιερ επικράτησε καθαρά της Γιούλια Κλέκνερ, που αμφισβητούσε την Αγκελα Μέρκελ εκ δεξιών.

Και στα τρία κρατίδια είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς συμμετοχή της AfD, αν και μπορεί να απαιτηθεί συνδυασμός τριών κομμάτων. Ιδιαίτερα οδυνηρό ήταν το αποτέλεσμα στη Σαξονία-Ανχαλτ για τους Σοσιαλδημοκράτες, που έπεσαν από το 21% στο 10,6%, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί η τοπική επικεφαλής του κόμματος Κάτριν Μπούντε, ενώ και στη Βάδη οι απώλειες του κόμματος έφθασαν τις 10 μονάδες και το ποσοστό του παρέμεινε μετά βίας διψήφιο. Στο κρατίδιο αυτό ήταν δραματική η πτώση των Χριστιανοδημοκρατών (μείον 12 μονάδες, από το 39% στο 27%), κάτι που ανάγεται στην εδραίωση του επιτυχημένου πρωθυπουργού των Πρασίνων, Κρέτσμαν. Ο Κρέτσμαν ανήκει στη δεξιά πτέρυγα των Πρασίνων, και η θριαμβευτική επανεκλογή του πυροδοτεί διαδικασίες και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Για το κόμμα της Αριστεράς, οι εκλογές ήταν άνευ σημασίας στα δύο δυτικογερμανικά κρατίδια, στα οποία δεν άλλαξε η εικόνα της χαμηλής εκπροσώπησης, αλλά οδυνηρές στη Σαξονία-Ανχαλτ, όπου το κόμμα πέρασε στην τρίτη θέση, εξαιτίας της ανόδου του AfD.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή