Ο Ερντογάν διώχνει το Der Spiegel

Ο Ερντογάν διώχνει το Der Spiegel

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υποχρεώθηκε να αποσύρει τον ανταποκριτή του στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να του ανανεώσουν τη διαπίστευσή του. Η εξέλιξη αυτή έφερε σε δυσχερή θέση την Αγκελα Μέρκελ, τη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος κατέβαλλε επίμονες προσπάθειες στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό.

Οπως δήλωσε ο αρχισυντάκτης της διαδικτυακής έκδοσης του Der Spiegel, Φλόριαν Χαρμς, ο ανταποκριτής του περιοδικού, Χασνάιν Καζίμ, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία και να εγκατασταθεί στη Βιέννη, αφού θεωρήθηκε ανεπιθύμητος από την Αγκυρα. Ο Χαρμς χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση των τουρκικών αρχών, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο. Σημειώνεται ότι ο Καζίμ είχε αναγκασθεί να εγκαταλείψει προσωρινά την Τουρκία προ διετίας, καθώς είχε γίνει δέκτης απειλών εναντίον της ζωής του, ύστερα από ρεπορτάζ που δημοσιοποίησε αναφορικά με την τραγωδία σε ορυχείο της πόλης Σόμα, στο δυτικό τμήμα της Τουρκίας, όπου 301 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

«Η τεταμένη κατάσταση ασφάλειας, η σύγκρουση με το ΡΚΚ και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία στο προσφυγικό πρόβλημα της Ευρώπης, προσφέρουν στην κυβέρνηση της Αγκυρας το πρόσχημα για να απαλλαγεί από ανεπιθύμητους δημοσιογράφους», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Γερμανών Δημοσιογράφων.

Η κίνηση εναντίον του Der Spiegel ήρθε να προστεθεί σε σειρά μέτρων της κυβέρνησης Ερντογάν – Νταβούτογλου εναντίον του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο της Ζaman, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, ενώ εκκρεμεί η δίκη δύο διευθυντικών στελεχών της ιστορικής εφημερίδας Cumhuriyet, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την απειλή ισόβιας κάθειρξης, καθώς κατηγορούνται για «προδοσία». Την Τετάρτη, στον απόηχο της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα, που στοίχισε τη ζωή 37 ανθρώπων, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη Βουλή να ψηφίσει νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, διευρύνοντας την έννοια του εγκλήματος τρομοκρατίας, ώστε να περιλαμβάνει και αδικήματα που διαπράττονται μέσω του Τύπου.

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της Αγκυρας ανέλαβε χθες η παράνομη οργάνωση «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ), η οποία προέρχεται από διάσπαση του ΡΚΚ. Η κυβέρνηση Ερντογάν – Νταβούτογλου θεωρεί την ΤΑΚ και το ΡΚΚ συγκοινωνούντα δοχεία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, που ήρθε να φορτίσει περαιτέρω τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, η Γερμανία έκλεισε την πρεσβεία της στην Αγκυρα, το προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη και τα γερμανικά σχολεία στις δύο πόλεις για λόγους ασφαλείας. Οπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ, οι γερμανικές αρχές ασφαλείας «έγιναν δέκτες αρκετών, συγκεκριμένων και πολύ σοβαρών ενδείξεων περί επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων» εναντίον γερμανικών στόχων στην Τουρκία.

Στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών βρίσκεται από χθες και ο μεγαλύτερος εκδοτικός όμιλος της χώρας, ο όμιλος Dogan, στον οποίο ανήκουν, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα Huriyet και τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και Kanal D. Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης άσκησε ποινική δίωξη στους επικεφαλής του ομίλου για συμμετοχή σε δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι εισαγγελικές αρχές είχαν διατάξει έρευνα εναντίον του ίδιου ομίλου με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή