Η Μογκερίνι προειδοποιεί την Ε.Ε.

Η Μογκερίνι προειδοποιεί την Ε.Ε.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι περιμένουν στη Λιβύη για να περάσουν στην Ευρώπη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να δράσουν για να μη γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Με γράμμα της, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερς, η Μογκερίνι εξέφρασε τους φόβους της για τους διακινητές και την ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής της Ε.Ε. στη χώρα. Στο περιθώριο της Συνόδου, η Βρετανία φιλοξένησε συνάντηση Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας με αυτό το αντικείμενο. Εκεί αποφασίστηκε η προετοιμασία αποστολής για την ανοικοδόμηση των θεσμών στη Λιβύη, της αστυνομίας, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της φύλαξης των συνόρων σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.

Σε μία άλλη εξέλιξη, μικρή άνοδο σημείωσε η υποστήριξη των Γερμανών για την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, καθώς η μαζική εισροή προσφύγων στη χώρα το 2015 συρρικνώθηκε σημαντικά φέτος. Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του κρατικού καναλιού ZDF, αποδεικνύει πως για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο η πλειοψηφία των Γερμανών (55%) θεωρεί ότι η χώρα μπορεί να χειριστεί τον αριθμό των μεταναστών που καταφτάνουν. Η εξέλιξη αφήνει να εννοηθεί ότι η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης που απειλούσε την επανεκλογή της Μέρκελ υποχωρεί σταδιακά. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα δεν πιστεύει ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας θα συμβάλει στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών. Σχεδόν 80% εκτιμά ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος και τονίζει ότι δεν πρέπει οι ηγέτες της Ε.Ε. να περιστείλουν τις επικρίσεις τους για τις επιδόσεις της Αγκυρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να εξασφαλίσουν βοήθεια στον τομέα των προσφύγων.

Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία ανακοίνωνε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, μια ισχυρή ένδειξη της αντίθεσης της χώρας αυτής στην υποδοχή προσφύγων. «Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ, να κλείσει τα ουγγρικά κέντρα υποδοχής», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Ο υπουργός «θα εξετάσει αν θα είναι απαραίτητα στο μέλλον». Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Επιτροπή του Ελσίνκι, περίπου 1.600 άνθρωποι στεγάζονταν στα έξι ουγγρικά κέντρα υποδοχής την 1η Μαρτίου.

Στη Σερβία 1.300 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι εξαιτίας του κλεισίματος της βαλκανικής οδού. Οπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόσια Στεφάνοβιτς, δεν υπάρχουν νέες αφίξεις προσφύγων μετά την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων για την πρόληψη «παράνομων εισόδων». Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, μιλώντας σε φοιτητές στο Καμερούν, αποκήρυξε την άποψη πολλών Ευρωπαίων ότι η έγερση τειχών και συρματοπλεγμάτων μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Ο αρχηγός του ιταλικού κράτους υπογράμμισε ότι αυτός ο τρόπος σκέψης εκτός από ηθικά απαράδεκτος είναι και παντελώς αναποτελεσματικός. Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανέφερε ότι η οικοδόμηση εμποδίων δεν μπορεί να λύσει την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild επέμεινε ότι ο ρατσισμός σε βάρος ανθρώπων ή η επαναπροώθησή τους στη χώρα καταγωγής τους δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα. Τέλος, εξήρε την ανθρωπιστική πολιτική της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης και κάλεσε άλλους πολιτικούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η Μέρκελ θα μπορούσε να τον διαδεχθεί ως επικεφαλής του ΟΗΕ, καθώς λήγει η θητεία του τον προσεχή Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή