ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογική μάχη σε Αριζόνα Γιούτα, Αϊντάχο

eklogiki-machi-se-arizona-gioyta-aintacho-2127250

Να διευρύνει τη διαφορά με τους δύο εναπομείναντες ανθυποψηφίους του για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, φιλοδοξούσε ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ στις χθεσινές, προκριματικές εκλογές στις Πολιτείες της Αριζόνας και της Γιούτα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις προκριματικές εκλογές προοιωνίζονταν μια μεικτή εικόνα.

Στην Αριζόνα, μια πολιτεία που συνορεύει με το Μεξικό, ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρούσε σαφές προβάδισμα έναντι του Τεντ Κρουζ και Τζον Κέισικ. Υπέρ του Τραμπ λειτουργούσε, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα που φέρεται να έχει στη συγκεκριμένη πολιτεία η σκληρή γραμμή του στο θέμα των παράτυπων μεταναστών, μεταξύ άλλων, ο μεγαλοεπιχειρηματίας και τηλεοπτικός αστέρας έχει προτείνει την οικοδόμηση ενός μεγάλου τείχους κατά μήκους των συνόρων με το Μεξικό. Αντίθετα, στη Γιούτα ο Τεντ Κρουζ διατηρούσε δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του Τραμπ.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες προσέφεραν πυρομαχικά στον Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είδε στο λουτρό αίματος που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές μια πικρή δικαίωση της πρότασής του να κλείσουν τα σύνορα των ΗΠΑ στους μουσουλμάνους που θέλουν να τις επισκεφθούν. Επιπλέον, εξέφρασε σκεπτικισμό για την αξία του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να μειώσει τις εισφορές της στη Συμμαχία. Από την πλευρά του, ο Τεντ Κρουζ είδε τις ελπίδες του να ενισχύονται, καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2012, Μιτ Ρόμνι, κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίζουν τον γερουσιαστή Τέξας, υποστηρίζοντας ότι «είναι ο μοναδικός Ρεπουμπλικανός που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ».

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον φιλοδοξούσε να διευρύνει ακόμη περισσότερο το σημαντικό προβάδισμα που έχει δημιουργήσει έναντι του ανθυποψηφίου της, Μπέρνι Σάντερς. Οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι καλούνταν να προσέλθουν στις κάλπες τριών πολιτειών – Αριζόνα, Γιούτα και Αϊντάχο. Σειρά έχουν, το προσεχές Σάββατο, η Αλάσκα, η Χαβάη και η πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου ο Σάντερς διατηρεί ελπίδες επικράτησης.