«Ηταν τρομακτικό, αίμα παντού και συντρίμμια»

«Ηταν τρομακτικό, αίμα παντού και συντρίμμια»

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, που βίωσαν από κοντά τη φρίκη των επιθέσεων. Ο Αυστριακός Χορστ Πίλγκερ, ο οποίος περίμενε με την οικογένειά του την πτήση του τη στιγμή που χτύπησαν οι δράστες, περιέγραψε πως τα παιδιά του νόμιζαν αρχικά ότι επρόκειτο για βεγγαλικά, ενώ ο ίδιος κατάλαβε αμέσως ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια επίθεση. «Η σύζυγός μου κι εγώ αμέσως σκεφτήκαμε “βόμβα”. Κοιταχτήκαμε στα μάτια. Πέντε ώς δέκα δευτερόλεπτα αργότερα ακούστηκε μια τρομακτική έκρηξη πολύ κοντά μας. Ηταν τεράστια», είπε. Ο Πίλγκερ, ο οποίος εργάζεται στην Κομισιόν, ανέφερε ότι ολόκληρο το ταβάνι κατέρρευσε και καπνός πλημμύρισε το κτίριο.

Ο Ραλφ Ουσμπέκ, 55 ετών, ηλεκτρονικός από το Βερολίνο, παρέδιδε τη βαλίτσα του για μια πτήση της American Airlines με προορισμό τη Φλόριντα όταν σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη. Νόμιζε ότι επρόκειτο για άσκηση. «Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μια πολύ ισχυρότερη έκρηξη σημειώθηκε, σε κάποια απόσταση, αλλά ήταν πολύ ισχυρότερη. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, οι άνθρωποι έμοιαζαν ανήσυχοι μετά την πρώτη έκρηξη, αλλά «η δεύτερη ήταν αυτή που έσπειρε τον πανικό, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να κλαίνε εν μέσω σκόνης από τσιμέντο». Πέρασε «αρκετή ώρα», όπως υπογράμμισε μέχρι να έρθουν τα ασθενοφόρα, σχεδόν 30 λεπτά.

Ο Αλφόνς Γιούλα, 40 ετών, ο οποίος εργάζεται στο αεροδρόμιο, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι άκουσε έναν άνδρα να φωνάζει στα αραβικά πριν από την πρώτη έκρηξη. «Μετά, το γυάλινο ταβάνι σχεδόν διαλύθηκε. Βοήθησα να μεταφέρουμε πέντε νεκρούς με τις σορούς τους διαμελισμένες» πρόσθεσε, δείχνοντας τα χέρια του που ήταν καλυμμένα με αίμα. Ο ανταποκριτής του Sky News, Αλεξ Ρόσι, είπε ότι άκουσε δύο πολύ ισχυρές εκρήξεις. «Ενιωσα το κτίριο να κινείται. Υπήρχαν σκόνη και καπνός. Πήγα προς το σημείο από το οποίο προήλθε η έκρηξη κι έβλεπα κόσμο να έρχεται έκπληκτος και σοκαρισμένος», είπε στην πρώτη του σύνδεση με το κανάλι. O Αντονι Ντελόος, υπάλληλος της εταιρείας Swissport αφηγήθηκε πως η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο σημείο, στο οποίο οι πελάτες πληρώνουν για υπέρβαρο. «Είκοσι μέτρα από μας ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη» και κομμένα χαρτιά σαν κομφετί σκόρπισαν στον αέρα. Αρχικά πίστεψε ότι έπεσε κάποιος φωτεινός πίνακας, αλλά ένας συνάδελφός του του είπε να τρέξει. «Πήδηξα πάνω σε ένα κυλιόμενο διάδρομο αποσκευών για να σωθώ», διηγήθηκε. Ο Ζακ Μουζούν, ο οποίος είχε φτάσει με πτήση από τη Γενεύη μόλις δέκα λεπτά πριν από την πρώτη έκρηξη, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM ότι η δεύτερη έκρηξη ήταν ισχυρότερη, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα ταβάνια, να σπάσουν οι σωλήνες και να ανακατευθεί το νερό με το αίμα των θυμάτων. «Ηταν τρομακτικό. Τα ταβάνια έπεσαν. Υπήρχε αίμα παντού, τραυματίες, τσάντες παντού. Περπατούσαμε πάνω σε συντρίμμια. Ηταν σαν εμπόλεμη ζώνη», συμπλήρωσε.

Ο Σέντρικ Βάντερσβαλμ εκτίμησε ότι ένα καθυστερημένο τρένο και ένας γεμάτος ανελκυστήρας στο αεροδρόμιο έσωσαν τη ζωή του. Ο 20χρονος από τη βελγική παραθαλάσσια πόλη Νόκε σχεδίαζε να πετάξει για Λονδίνο. Το ασανσέρ προς τις αναχωρήσεις όμως ήταν τόσο γεμάτο, ώστε αποφάσισε να μην μπει. «Περίμενα και ήμουν έτοιμος να μπω στο επόμενο, όταν άκουσα μια μεγάλη έκρηξη» θυμήθηκε, ενώ είδε ανθρώπους να τρέχουν πετώντας κάτω τις αποσκευές τους. «Αν είχα πάρει το προηγούμενο ασανσέρ θα έφτανα ακριβώς την ώρα της έκρηξης», σχολίασε με την αριστερή πλευρά του προσώπου του βουτηγμένη στη σκόνη.

Ελπίδα και ανησυχία

Κάποιοι ταξιδιώτες είπαν πως ελπίζουν ότι τα αεροδρόμια θα ενισχύσουν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. «Ισως θα έπρεπε οι έλεγχοι να γίνονται νωρίτερα, προτού περάσεις στον τερματικό σταθμό. Το βρίσκω καθησυχαστικό», ανέφερε η Μέρι Ρέι, 71 ετών, συνταξιούχος, η οποία επέστρεφε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας από τη Νέα Υόρκη έπειτα από κρουαζιέρα στην Καραϊβική με τον σύζυγό της, Μάλκολμ. Η Ρέι, η οποία περπατά με μπαστούνι, εμφανίστηκε πρόθυμη να βγάλει τα παπούτσια της ή να δώσει τα δακτυλικά της αποτυπώματα καθώς περνάει από έλεγχο ασφαλείας. «Πιστεύω ότι είναι αποτρεπτικό», είπε. Ενας μουσουλμάνος ταξιδιώτης ο οποίος περίμενε την πτήση του στο αεροδρόμιο Κένεντι εξέφρασε την ανησυχία ότι πλέον θα αντιμετωπίζεται με ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων. «Θα επιρρίψουν ευθύνες. Θα υπάρξουν μεγαλύτεροι έλεγχοι, έρευνες κ.λπ.», είπε ο Σαχίντ Ντ, 48 ετών, μουσουλμάνος από τη Νότια Αφρική, ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το επίθετό του, φοβούμενος επιθέσεις στο Ιντερνετ. «Τώρα θα ακούω “οι δικοί σου, οι δικοί σου”. Το Κοράνι λέει ότι πρέπει να αγαπάς ανεξάρτητα από τη θρησκεία σου: είτε είσαι Εβραίος είτε Χριστιανός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT