Ολη η Ευρώπη οχυρώνεται μετά το χτύπημα

Ολη η Ευρώπη οχυρώνεται μετά το χτύπημα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση των μηχανισμών ασφαλείας και της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας μεταξύ των «28» βρίσκεται στην ημερησία διάταξη της Ε.Ε. ύστερα από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της Τρίτης στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, οι εθνικές κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα κράτη-μέλη προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική ραδιοφωνία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το νέο τρομοκρατικό πλήγμα στις Βρυξέλλες – μια τοποθέτηση που αφορά άμεσα την Ελλάδα. Ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό έναν ευρωπαϊκό Κωδικό Ονομασίας Επιβάτη (PNR), ο οποίος να καλύπτει τις μετακινήσεις κάθε επιβάτη σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο και σημείωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί πλαστά διαβατήρια, τα οποία έχει κλέψει από πολίτες της Συρίας. Η συζήτηση της σχετικής πρότασης καθυστερεί στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω ενστάσεων που έχουν εγερθεί αναφορικά με τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων των πολιτών από τις Αρχές.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γάλλο πρωθυπουργό, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξής του στη δημόσια τηλεόραση RTL πως οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες και η όλη κατάσταση στην Ευρώπη, από πλευράς ασφαλείας, «θα πρέπει να μας ωθήσουν να τοποθετήσουμε τα επιχειρήματα αναφορικά με τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων στην τελευταία σειρά των ανησυχιών μας». Ο Γερμανός αξιωματούχος κάλεσε τους «28» να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των εθνικών κρατών, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα διευκολύνει σημαντικά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Υπέρ της στενότερης εργασίας των εθνικών μυστικών υπηρεσιών τάχθηκε και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης εντός των ερχόμενων ημερών (αργότερα έγινε γνωστό ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη). Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή αστυνομία, Europol, μπορεί να παίξει τον ρόλο του κέντρου για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών μυστικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες παρέμενε και χθες τεταμένη, ενώ ανακοινώθηκε ότι το αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας θα παραμείνει κλειστό μέχρι και αύριο, Παρασκευή. Τουλάχιστον 1.800 πτήσεις ματαιώθηκαν, διαρκούσης της Μεγάλης Εβδομάδας των καθολικών. Την ίδια ώρα, η ολλανδική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι οι άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας που περιπολούν στα σύνορα της χώρας και περιφρουρούν δημόσια κτίρια θα είναι εξοπλισμένοι στο εξής με βαρύτερα όπλα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανέθεσε σε 550 στρατιώτες περιπολίες σε διεθνή αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλα ευαίσθητα σημεία της Πράγας.

Τέλος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν στο Βέλγιο οποιαδήποτε επιθυμητή βοήθεια στα πεδία των πληροφοριών, της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Μπάιντεν επισκέφθηκε τη βελγική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, όπου υπέγραψε στο βιβλίο συλληπητηρίων για τα θύματα των προχθεσινών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή