Στο εδώλιο ξανά η ελευθεροτυπία

Στο εδώλιο ξανά η ελευθεροτυπία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απειλή της ισόβιας κάθειρξης βρίσκονται αντιμέτωποι δύο διακεκριμένοι Τούρκοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δικάζονται από χθες με τις κατηγορίες της «κατασκοπείας», της «συνωμοσίας για τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης» και της «βοήθειας σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση». Η αντιπολίτευση και οι ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα των επιθέσεων εναντίον της ελευθερίας του Τύπου από την κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβούτογλου.

Η από καιρό αναμενόμενη δίκη έφερε στα εδώλια των κατηγορουμένων τους Τσαν Ντουντάρ, διευθυντή της ιστορικής εφημερίδας Cumhuriyet (ιδρύθηκε το 1924 από στενό συνεργάτη του Κεμάλ Ατατούρκ) και Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της ίδιας εφημερίδας στην Αγκυρα. Οι δύο άνδρες πέρασαν τρεις μήνες στη φυλακή προτού το Συνταγματικό Δικαστήριο διατάξει, τον περασμένο μήνα, την αποφυλάκισή τους με περιοριστικούς όρους, προκαλώντας τη μήνιν του Ταγίπ Ερντογάν.

Αφορμή για τις βαρύτατες κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον των δύο πολύ γνωστών δημοσιογράφων στάθηκε ρεπορτάζ της Cumhuriyet, το οποίο συνοδευόταν από φωτογραφικό υλικό και βίντεο, φέρνοντας στο φως την παράδοση φορτίων όπλων σε Σύρους αντικαθεστωτικούς από άνδρες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, στα σύνορα με τη Συρία. Το δημοσίευμα προκάλεσε θυελλώδεις αντιπαραθέσεις γύρω από τις θρυλούμενες σχέσεις της Αγκυρας με ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προσωπικά προειδοποιήσει τον Ντουντάρ ότι «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» για το πολύκροτο ρεπορτάζ της εφημερίδας του.

Από την πλευρά του, ο Ντουντάρ διεμήνυσε, πρόσφατα, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις απειλές. «Δεν πρόκειται να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, αλλά να θέσουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τα κρατικά εγκλήματα» δήλωσε ο Ντουντάρ, αναφερόμενος στη δίκη που άρχισε χθες. Στο πλευρό των δύο κατηγορουμένων τάχθηκαν πολλοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και νομπελίστες, οι οποίοι απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητώντας την άρση των αστήρικτων, κατά τη γνώμη τους, κατηγοριών.

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλείται από την αφύπνιση ενός πολιτικού «ηφαιστείου» το οποίο φαινόταν, καιρό τώρα, να έχει σβήσει. Λόγος γίνεται για το θρυλούμενο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο φέρονταν να εμπλέκονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου του γιου του, Μπιλάλ. Το εν λόγω σκάνδαλο αφορούσε παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο Ιράν, με κεντρικό πρόσωπο τον Τουρκοϊρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2013, μαζί με δεκάδες άλλους κατηγορουμένους για παράνομο εμπόριο χρυσού με το Ιράν.

Ο Ρεζά Ζαράμπ συνελήφθη στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου μετέβη για διακοπές και προφυλακίσθηκε, καθώς του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την πολύκροτη υπόθεση από την αμερικανική δικαιοσύνη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για τον Τούρκο πρόεδρο, στις παραμονές της περιοδείας του στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ο Ζαράμπ συνελήφθη. Και είμαι σίγουρος ότι ορισμένοι δεν θα κοιμηθούν απόψε. Θα μιλήσει, θα το δείτε. Ολοι οι κρυφοί δεσμοί θα έρθουν στο φως», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στο μέτωπο του Κουρδικού. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σειρά στόχων της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ στα όρη του βόρειου Ιράκ, όπου το ένοπλο κίνημα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν διατηρεί τις βάσεις εξόρμησής του. Οι βομβαρδισμοί έπληξαν αποθήκες όπλων και εκρηκτικών, καταφύγια και θωρακισμένα οχυρά των αυτονομιστών ανταρτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή