Ενίσχυση της ιαπωνικής αμυντικής ικανότητας

Ενίσχυση της ιαπωνικής αμυντικής ικανότητας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Την ικανότητα της Ιαπωνίας να προστατεύει τον εαυτό της ενισχύει ο νέος νόμος ασφαλείας, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, την ώρα που διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την έναρξη της εφαρμογής του. Το νομοσχέδιο, που ψηφίσθηκε τον Σεπτέμβριο από τη νομοθετική εξουσία και άρχισε να εφαρμόζεται χθες, επιτρέπει για πρώτη φορά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιαπωνία να στείλει εκστρατευτικό στρατιωτικό σώμα στο εξωτερικό.

Η έγκριση του νομοσχεδίου αποτέλεσε ιστορική εξέλιξη στη χώρα, της οποίας το Σύνταγμα –δημιούργημα Αμερικανών νομικών– διασφαλίζει ότι η χώρα θα απαρνείται εσαεί το δικαίωμά της στη διεξαγωγή πολέμου.

Παρότι το σχετικό άρθρο 9 του Συντάγματος παραμένει εν ισχύ, ο εθνικιστής πρωθυπουργός Αμπε και οι υποστηρικτές του επιθυμούν να προβούν σε συνταγματική αναθεώρηση εξαλείφοντάς το.

«Οι συνθήκες ασφαλείας στην περιοχή μας δυσχεραίνονται. Καμία χώρα δεν μπορεί να προστατευθεί μόνη», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός, μνημονεύοντας τη Βόρεια Κορέα και τις πρόσφατες πυρηνικές και πυραυλικές της δοκιμές.

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε στην τηλεόραση, δύο χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στο Τόκιο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια εγκατάλειψης της αντιπολεμικής στάσης της χώρας. Ο πρωθυπουργός, όμως, χαρακτηρίζει το νομοθέτημα «μέρος της ομαλοποίησης και του εξορθολογισμού της θέσης της χώρας στον κόσμο». Τη στήριξή της στη νομοθεσία αυτή έχει προσφέρει η Ουάσιγκτον, ενώ την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει η Κίνα και η Νότια Κορέα, που, αν και σύμμαχοι της Ιαπωνίας, ανησυχούν για την ενίσχυση της ιαπωνικής αμυντικής ικανότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή