ΚΟΣΜΟΣ

Ετοιμος για πρόωρες προεδρικές εκλογές ο Ασαντ

etoimos-gia-proores-proedrikes-ekloges-o-asant-2128429

Πρόθυμος να προχωρήσει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, πριν από τη λήξη της θητείας του, εμφανίστηκε χθες ο Μπασάρ αλ Ασαντ, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που δημοσιοποίησε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Μία ημέρα μετά την τοποθέτησή του υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», με συμμετοχή εκπροσώπων ομάδων της αντιπολίτευσης, ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα επί της αρχής» για τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών «εφ’ όσον αυτή είναι η βούληση του συριακού λαού». Σημείωσε όμως ότι το θέμα δεν έχει τεθεί ακόμη επί τάπητος.

«Αυτό που έχει προταθεί είναι να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές αφού υιοθετηθεί το νέο σύνταγμα. Οι βουλευτικές εκλογές θα καταγράψουν τον συσχετισμό δυνάμεων στην πολιτική σκηνή και στη συνέχεια θα σχηματισθεί νέα κυβέρνηση, όπου θα εκπροσωπούνται όλες οι δυνάμεις του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Μπασάρ αλ Ασαντ, προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη του είναι προτιμότερο να αναδεικνύεται ο πρόεδρος απευθείας από τον λαό παρά έμμεσα από το Κοινοβούλιο.

Η τοποθέτηση του Ασαντ αναμένεται να μη γίνει δεκτή από την αντιπολίτευση, καθώς συνεπάγεται ότι ο ίδιος θα παραμείνει στην προεδρία κατά τη μεταβατική περίοδο, τουλάχιστον μέχρι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, δημοσίευμα της μεγάλης αραβόφωνης εφημερίδας Al Hayat, που εδρεύει στο Λονδίνο, σύμφωνα με το οποίο Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία έχουν συγκλίνει στο συμπέρασμα ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει κάποια στιγμή να εγκαταλείψει την εξουσία και να εγκατασταθεί σε άλλη χώρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί αισίως η ειρηνευτική διαδικασία. Το ρεπορτάζ της Al Hayat αναφέρει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ενημέρωσε σχετικά τις κυβερνήσεις αρκετών αραβικών κρατών. Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι, σε αντίθεση με άλλα κράτη, η Ρωσία «δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την αυτοδιάθεση τρίτων κρατών μέσα από διπλωματικά ή άλλα κανάλια».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του στο RIA Novosti, ο Μπασάρ αλ Ασαντ υποστήριξε ότι «ο στρατός του Ερντογάν πολεμάει στη Συρία» και ότι ο συριακός λαός επιθυμεί την παραμονή ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα του. Τέλος, απέρριψε την εγκατάσταση ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι παρόμοιες κινήσεις έρχονται έπειτα από συμφωνίες ειρήνευσης μεταξύ περισσοτέρων του ενός κρατών.

Στο μεταξύ, η Μόσχα έστειλε χθες στη Συρία μηχανικούς του ρωσικού στρατού, εφοδιασμένους με υπερσύγχρονα ρομπότ, με αποστολή την πλήρη αποναρκοθέτηση της Παλμύρας και των αρχαίων μνημείων της, σε συνέχεια της απελευθέρωσής της από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.