Το Διεθνές Δικαστήριο αθώωσε τον Σέσελι

Το Διεθνές Δικαστήριο αθώωσε τον Σέσελι

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Από τις κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αθώωσε χθες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τα Εγκλήματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, τον εθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι, προσφέροντας ανέλπιστη στήριξη στο αντιευρωπαϊκό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Σερβία τον Απρίλιο.

Την οργή τους για την απόφαση του οργάνου εξέφρασαν θύματα του πολέμου στη Βοσνία, αλλά και ο Κροάτης πρωθυπουργός Τιχομίρ Ορέσκοβιτς, που χαρακτήρισε την απόφαση «επονείδιστη». Σε μία από τις πολλές εμπρηστικές ομιλίες του κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία τη δεκαετία του 1990, ο Σέσελι είχε πει μιλώντας σε Σέρβους στρατιώτες: «Ούτε ένας Κροάτης Ούστασα δεν πρέπει να βγει ζωντανός από το Βούκοβαρ».

Στην απόφασή του ο πρόεδρος του τριμελούς δικαστηρίου, Γάλλος δικαστής Ζαν-Κλοντ Αντονετί, υπογράμμισε ότι «τέτοιες δηλώσεις ίσως να έγιναν στο πλαίσιο προσπάθειας τόνωσης του ηθικού στρατιωτών, με τον κατηγορούμενο να μην κυριολεκτεί», τονίζοντας τις ελλείψεις της εισαγγελίας, που απέτυχε να αποδείξει την ενοχή του Σέσελι πέρα από κάθε αμφιβολία.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης αυξάνει τώρα την πίεση στη συντηρητική κυβέρνηση του πρώην συμμάχου του Σέσελι Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούκσιτς, ο οποίος απαρνήθηκε τις εθνικιστικές του θέσεις, για να υιοθετήσει φιλοευρωπαϊκή γραμμή, επιδιώκοντας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή