Ο Τιμ Σεμπάστιαν «στρίμωξε» τη Φράουκε Πέτρι

Ο Τιμ Σεμπάστιαν «στρίμωξε» τη Φράουκε Πέτρι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΙΨΙΑ. Η επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού AfD, η 40χρονη Φράουκε Πέτρι, χαμογελάει διαρκώς, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να καταστήσει το κόμμα της λιγότερο «τοξικό». Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνήσεων στα τρία γερμανικά κρατίδια που ψήφισαν στις 13 Μαρτίου παρουσιάζουν πρωτοφανή χαρακτηριστικά, καθώς το κομματικό σκηνικό δοκιμάζει νέους συνδυασμούς με στόχο κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς το νεοεισερχόμενο AfD.

Η πρόσφατη συνέντευξη της Πέτρι στον Τιμ Σεμπάστιαν της «Ντόιτσε Βέλε» έμοιαζε περισσότερο με αγώνα μποξ, καθώς ο βετεράνος δημοσιογράφος έφερε τη Γερμανίδα πολιτικό αντιμέτωπη με ακραίες δηλώσεις, δικές της και των στελεχών της, και εκείνη εξέφραζε διαρκώς τη δυσαρέσκειά της για το είδος των ερωτήσεων.

Ο Σεμπάστιαν προσήψε στην Πέτρι ότι κάνει «εμπρηστικές δηλώσεις ενώ το κλίμα είναι τεταμένο», ζητώντας της να δικαιολογήσει την πρότασή της για χρήση όπλων κατά προσφύγων από τη γερμανική συνοριοφυλακή «αν χρειαστεί».

«Πρέπει να μιλήσουμε για την ασφάλεια των συνόρων, όπως κάνουν τα 26 από τα 28 κράτη της Ε.Ε. Η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για τα σύνορα», απάντησε η Πέτρι. Ο δημοσιογράφος την έφερε αντιμέτωπη με εσωτερικό έγγραφο του κόμματος στο οποίο η ίδια σημειώνει ότι «αιχμηρές και προκλητικές δηλώσεις είναι απαραίτητες για να τραβήξουμε την προσοχή των μίντια». «Μήπως γι’ αυτό το κάνατε;» ρώτησε ο Σεμπάστιαν.

Ή μήπως ισχύει αυτό που είπε ο Μπερντ Λούκε, ο καθηγητής Οικονομικών που ίδρυσε το κόμμα και ο οποίος πέρυσι αποχώρησε υποστηρίζοντας ότι στο ΑfD έχουν συρρεύσει «ξενοφοβικοί, ρατσιστές, αντισημίτες, εθνικιστές, ισλαμοφοβικοί, ομοφοβικοί, ακροδεξιοί και ακροαριστεροί»; Η Πέτρι απέρριψε τις κατηγορίες του Λούκε και υποβάθμισε τις σχέσεις του κόμματός της με την αντιισλαμική οργάνωση Pegida. «Είμαστε σύμμαχοι των ανθρώπων που βγαίνουν στον δρόμο, όχι των οργανωτών. Προσπαθείτε να βρείτε έναν σύνδεσμο που δεν υπάρχει», είπε. «Εμείς ήμασταν οι μόνοι που θέλαμε να τους μιλήσουμε, τα άλλα κόμματα δεν παίρνουν στα σοβαρά τι πιστεύουν οι Γερμανοί πολίτες».

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι τα κυβερνητικά κόμματα στη Γερμανία, στην Αυστρία και στη Σουηδία άκουσαν πολύ καλά τη φωνή όσων ζητούσαν να σταματήσει η μαζική υποδοχή προσφύγων και μεταναστών. Την ίδια ώρα που ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καταδίκαζε τη ρητορική της οργάνωσης Pegida ως «μοιραία υπενθύμιση του λεξιλογίου της δεκαετίας του 1920 και του 1930», ξεκινούσε το ντόμινο κλεισίματος των συνόρων που μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα. Οι επιπτώσεις της εκλογικής επιτυχίας της Φράουκε Πέτρι είναι πολύ πιο κοντά μας απ’ όσο νομίζουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή