Σε θέση άμυνας έχει περιέλθει ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε θέση άμυνας έχει περιέλθει ο Ντόναλντ Τραμπ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών, στην Ουάσιγκτον, πραγματοποίησε ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να διεμβολίσει το διευρυνόμενο μέτωπο ηγετικών στελεχών του κόμματός του που αγωνίζονται για να αποτρέψουν την επικράτησή του.

Αμέσως μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ρέινς Πρίμπους, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δήλωσε μέσω Twitter ότι εννοεί «να ενώσει το κόμμα» στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Συζητήσαμε για την ενότητα του κόμματος και για τη συνεργασία μας μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου στο Κλίβελαντ» δήλωσε από την πλευρά του ο Πρίμπους, αναφερόμενος στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Εκεί, οι εκλέκτορες που αναδεικνύονται από τις προκριματικές εκλογές των πολιτειών και τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών θα αναδείξουν τον υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος που θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του (πιθανότατα, τη Χίλαρι Κλίντον) στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί σημαντικό προβάδισμα εκλεκτόρων έναντι του γερουσιαστή του Τέξας, Τεντ Κρουζ και του κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κέισικ, αλλά είναι πιθανό να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η οποία θα εγγυόταν την ανάδειξή του σε υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών. Την περασμένη Τρίτη, ο Τραμπ ακύρωσε τη δέσμευση που είχε αναλάβει νωρίτερα, ότι δηλαδή θα υποστηρίξει όποιον υποψήφιο επιλέξει το συνέδριο του κόμματός του, εάν αποτύχει να εξασφαλίσει ο ίδιος το χρίσμα. Δικαιολογώντας τη μεταστροφή του, υποστήριξε ότι «έτυχε άνισης μεταχείρισης από το κομματικό κατεστημένο» των Ρεπουμπλικανών. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει σαφές αν η συνάντηση Τραμπ-Πρίμπους συνέβαλε στην αποκατάσταση της κλονισμένης κομματικής ενότητας.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ έχει περιέλθει σε θέση άμυνας λόγω σειράς ατυχών δηλώσεών του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (τάχθηκε υπέρ του πυρηνικού εξοπλισμού Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους) και ακόμη περισσότερο, στο θέμα των αμβλώσεων. Η δήλωσή του, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ότι οι γυναίκες που κάνουν άμβλωση θα πρέπει να έχουν κάποιου είδους ποινικές συνέπειες προκάλεσε θύελλα κατακραυγής, η οποία δεν κόπασε, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Τραμπ έσπευσε πολύ γρήγορα να την ανασκευάσει.

Υστερα από τη χειρότερη, κατά κοινή ομολογία, εβδομάδα της εκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ απειλείται με βαριά ήττα στις προκριματικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη στην πολιτεία του Ουισκόνσιν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Τεντ Κρουζ προβάδισμα περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή