Υστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

Υστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Μία ακόμη –και ίσως την ύστατη– προσπάθεια σχηματισμού κομματικού συνασπισμού, ο οποίος θα μπορέσει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ισπανική Βουλή, θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του αριστερού Podemos και των φιλελεύθερων κεντροδεξιών Ciudadanos σε συνάντησή τους στη Μαδρίτη.

Οι τρεις ηγέτες, ο Πέδρο Σάντσες, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Αλμπέρ Ριβέρα, που εκπροσωπούν τα τρία αυτά κόμματα, πρέπει τώρα να ξεπεράσουν τις οξείες πολιτικές διαφωνίες τους και να συμβιβάσουν τα πολύ διαφορετικά τους προεκλογικά προγράμματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα έχει πρωθυπουργό τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες.

Ο Αλμπέρ Ριβέρα, οι Ciudadanos του οποίου σημειώνουν σταθερή άνοδο στις σφυγμομετρήσεις και αναμένεται έτσι να ενισχύσουν τις έδρες τους στη Βουλή, σε περίπτωση διεξαγωγής νέων εκλογών, θα προσέλθει στις συνομιλίες έχοντας διαχωρίσει σαφώς τη θέση του από το Podemos. Ο Ριβέρα έχει απαιτήσει από το «αντιμνημονιακό» κόμμα του Ιγκλέσιας να εγκαταλείψει τη στήριξή του σε δημοψήφισμα με αίτημα την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερή άνοδο των Ciudadanos και της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida), η ηγεσία της οποίας έχει αναλάβει ρόλο γεφυροποιού μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου. Εάν οι σημερινές συνομιλίες αποδειχθούν ατελέσφορες και η Ισπανία παραμείνει χωρίς κυβέρνηση μέχρι τις 2 Μαΐου, νέες εκλογές θα προκηρυχθούν για τις 22 Ιουνίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή