Πιο πολλά τα θύματα των ναζί

Πιο πολλά τα θύματα των ναζί

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στρατεύματα των ναζί και οι Ιταλοί φασίστες σύμμαχοί τους εκτέλεσαν περίπου 22 χιλιάδες περισσότερους ανθρώπους από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση. Ο «Ατλας ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας» παρουσιάστηκε χθες στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Γερμανού πρέσβη στην Ιταλία. Οπως αναφέρει μία εκ των συντακτών της νέας μελέτης, η Ιζαμπέλα Ινσολβίμπιλε, στη γενέτειρά της, την Καμπανία, δολοφονήθηκαν 1.585 άνθρωποι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 1943. Στον συνολικό αριθμό των νεκρών περιλαμβάνονται τόσο οι μεμονωμένες όσο και οι ομαδικές εκτελέσεις Εβραίων, αντιπάλων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν και εκτελέστηκαν, καθώς και πολλών Ιταλών αμάχων. Οι Ιταλοί πολίτες, οι οποίοι αποτελούν και το υψηλότερο ποσοστό των εκτελεσθέντων, συχνά βρίσκονταν στο στόχαστρο ως αντίποινα για επιθέσεις των αντιστασιακών ομάδων στα ναζιστικά στρατεύματα. Οπως εξηγεί η Ιταλίδα ερευνήτρια, η μελέτη περιλαμβάνει τα ονοματεπώνυμα των νεκρών, εκτός από κάποιους που παραμένουν ανώνυμοι, και, όπου κατέστη δυνατό, τα ονόματα των εκτελεστών, ενώ υπάρχουν σημαντικό φωτογραφικό υλικό και χάρτες.

Ολόκληρο το υλικό επρόκειτο να αναρτηθεί χθες στο Διαδίκτυο. Την εντολή για την πραγματοποίηση της έρευνας έδωσαν το 2013 η γερμανική και η ιταλική κυβέρνηση έπειτα από την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου να μην απαγγείλει κατηγορίες εναντίον οκτώ πρώην ναζί που καταδικάστηκαν ερήμην στην Ιταλία για τη δολοφονία 560 αμάχων στη Σάντα Αννα ντι Στατζέμα στην Τοσκάνη.

Η Ιταλία μπήκε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά τελικά άλλαξε στρατόπεδο μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Ετσι, ξεσπάσαν τρομερές μάχες ανάμεσα στους αντάρτες, στις συμμαχικές δυνάμεις που προέλαυναν και στους Γερμανούς που οπισθοχωρούσαν ακολουθούμενοι από τους αμετανόητους φασίστες. Οπως τόνισε η Ινσολβίμπιλε, η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τη Γερμανία να ξεπεράσει το οδυνηρό παρελθόν της, αλλά η γερμανική άρνηση να δικάσει τους εγκληματίες ναζί «ήταν ένα βαθύ τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή