NYT: «Η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει την επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία»

NYT: «Η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει την επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αναστείλει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία μέχρι και οι δύο χώρες να διασφαλίσουν ότι η μεταχείριση των ανθρώπων αυτών γίνεται σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές νόμιμες και ανθρωπιστικές προδιαγραφές καλεί την Ε.Ε. μέσω του κύριου άρθρου γνώμης η εφημερίδα «The New York Times».

Η εφημερίδα επισημαίνει τα νομικά προβλήματα της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ επικαλείται και αναφορές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκείς διασφαλίσεις για την προστασία των ανθρώπων.

Οπως ορίζει το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το τουρκικό δίκαιο, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να σταλούν δια της βίας σε μία μη ασφαλή χώρα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει δημοσιεύσει μάλιστα μια έκθεση όπου γίνεται αναφορά για περιστατικά κακομεταχείρισης ανθρώπων που περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση ανδρών, γυναικών και παιδιών οι οποίοι επαναπροωθούνται στη Συρία αλλά και πυροβολισμούς απελπισμένων προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία.

Πέρα από αυτό, οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας έχουν επιδεινωθεί. Κι ενώ η Τουρκία θα λάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας δισεκατομμύρια με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο πως θα διασφαλιστούν αυτές οι βελτιώσεις δεδομένου του εντεινόμενου αυταρχισμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως αναφέρει ενδεικτικά το άρθρο, οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν τη Δευτέρα έναν μπλε μουσαμά για να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να καταγράψουν τη διαδικασία που εφαρμόστηκε για τους πρώτους πρόσφυγες που προωθήθηκαν από ελληνικά νησιά.

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται επί τουρκικού εδάφους, αναφέρει το άρθρο, αλλά επεκτείνονται και στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι όπως επισημαίνεται το γεγονός ότι τον προηγούμενο μήνα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σταμάτησε να προσφέρει τη βοήθεια της στις ελληνικές αρχές και τα κέντρα καταγραφής προσφύγων, κάνοντας λόγο για «κέντρα κράτησης». Παράλληλα, κατήγγειλε ότι «η Ελλάδα δεν διαθέτει στα νησιά το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου, αλλά ούτε και τις κατάλληλες υποδομές για την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ανθρώπων αυτών.

Το άρθρο καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η Ευρώπη, προκειμένου να ξεφορτωθεί ανθρώπους που δεν θέλει, ενεργεί με κυνική αδιαφορία απέναντι σε ανθρώπους που έχουν υποφέρει ήδη πολύ, παραβιάζοντας μάλιστα το δίκαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή