Η Γαλλία αποκλείει ενδεχόμενο επέμβασης στη Λιβύη

Η Γαλλία αποκλείει ενδεχόμενο επέμβασης στη Λιβύη

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το ενδεχόμενο από αέρος βομβαρδισμών ή αποστολής χερσαίων δυνάμεων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, απέκλεισε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό, αναφέροντας όμως ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ενισχύσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που προέκυψε από τις μεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ στην Τρίπολη.

Η Δύση στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ελπίζοντας ότι αυτή θα ζητήσει διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, τη διαχείριση των προσφυγικών ροών από τη Λιβύη στην Ευρώπη και την αποκατάσταση των υποδομών παραγωγής πετρελαίου.

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος», είπε ο κ. Ερό, μιλώντας χθες στο γαλλικό ραδιόφωνο, για να συνεχίσει: «Μη φαντάζεστε αεροπορικούς βομβαρδισμούς και χερσαίες δυνάμεις, αυτά δεν βρίσκονται στο τραπέζι και δεν εκφράζουν τη θέση της Γαλλίας. Η διασφάλιση, όμως, της ομαλής κυβερνητικής λειτουργίας, εφόσον η κυβέρνηση του κ. Φαγέζ Σεράζ ζητήσει διεθνή βοήθεια, είναι κάτι που μπορούμε να εξετάσουμε».

Διπλωματικές πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δεν έχει καταθέσει τέτοιο αίτημα. Το μόνο που φέρεται να έχει ζητήσει ο Σεράζ είναι δυτική βοήθεια για να εγκαταλείψει τη χώρα, σε περίπτωση που η Τρίπολη πάψει να είναι ασφαλής.

Γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποιούν, ωστόσο, αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, ενώ Γάλλοι, Βρετανοί και Αμερικανοί «σύμβουλοι» επιχειρούν στο έδαφος της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή