Ερευνα εις βάρος Μάκρι στην Αργεντινή

Ερευνα εις βάρος Μάκρι στην Αργεντινή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Ερευνα άρχισε η εισαγγελία του Μπουένος Αϊρες εις βάρος του Αργεντινού προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι, μετά την αποκάλυψη ότι διατηρούσε λογαριασμό σε offshore εταιρεία που ίδρυσε μέσω του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca του Παναμά. Ο Μάκρι, σύμβολο της πολιτικής αναγέννησης της λατινοαμερικανικής Δεξιάς, έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο ηγετών που βρέθηκαν να έχουν αποκρύψει κεφάλαια σε φορολογικούς «παραδείσους», λόγω της διαρροής δεδομένων από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά.

Σε αντίθεση, όμως, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, που εμπλέκονται έμμεσα σε offshore εταιρείες (μέσω προσώπων του κύκλου τους), ο πρόεδρος της Αργεντινής βρίσκεται στα διοικητικά συμβούλια δύο τέτοιων εταιρειών, η μία με έδρα στις Μπαχάμες και η δεύτερη στον Παναμά.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Φεδερίκο Ντελγάδο ανέφερε ότι ζήτησε από τις φορολογικές υπηρεσίες και το γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς να αποφανθούν εάν ο Μάκρι «απέφυγε δολίως να συμπληρώσει με ακρίβεια τη δήλωση περιουσιακών του στοιχείων», όπως προβλέπει ο νόμος της χώρας για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Ο Μάκρι δεν δήλωσε τη συμμετοχή του στις δύο εταιρείες όταν ανέλαβε τη δημαρχία του Μπουένος Αϊρες, το 2007, αλλά ούτε και όταν ορκίσθηκε πρόεδρος, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο συντηρητικός ηγέτης, που δεσμεύθηκε προεκλογικά να καταπολεμήσει τη διαφθορά, αρνείται κάθε δόλο, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες αυτές, τις οποίες ίδρυσε ο εύπορος επιχειρηματίας πατέρας του, είναι καθ’ όλα νόμιμες.

«Η παράλειψή μου να δηλώσω τη συμμετοχή μου στις εταιρείες αυτές δεν έγινε με δόλο. Θέλω επίσης να τονίσω ότι δεν έλαβα καμία αμοιβή για την εργασία μου ως διευθυντή των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών αυτών. Θα παρουσιασθώ αύριο αυτοβούλως ενώπιον του δικαστηρίου, προσκομίζοντας στη Δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία που θα αποδείξουν πως ό,τι έκανα ήταν καθ’ όλα σύννομο», δήλωσε χθες τα ξημερώματα ο Αργεντινός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Στο μεταξύ, πολιτική κρίση έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των Panama Paper και στη Μάλτα, όπου η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της Εργατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, εξαιτίας της άρνησής του να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Υγείας και Ενέργειας Κόνραντ Μίτσι. Ο Μίτσι βρέθηκε ότι κατέχει offshore εταιρεία με έδρα τον Παναμά.

Στο Παρίσι, ακτιβιστές κατά της διαφθοράς απέκλεισαν τα ξημερώματα της Πέμπτης την είσοδο των αρχηγείων της τράπεζας Societe Generale, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εμπλοκή της στην ίδρυση offshore εταιριών, όπως αποκαλύφθηκε από τη διαρροή δεδομένων του δικηγορικού γραφείου του Παναμά.

Περίπου 40 διαδηλωτές, μέλη της οργάνωσης ATTAC, απέκλεισαν την είσοδο για «ευαισθητοποιήσουν το κοινό», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή