Εγκύκλιος Πάπα για έγγαμο βίο

Εγκύκλιος Πάπα για έγγαμο βίο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους νέους κανόνες που πρέπει να διέπουν την οικογενειακή ζωή έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος, τονίζοντας ότι η Εκκλησία οφείλει να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στις σύγχρονες πραγματικότητες. Το κείμενο, το οποίο βασίζεται σε δύο συνόδους επί του θέματος, φέρει τον τίτλο «Για την αγάπη μέσα στην οικογένεια». Παρότι δεν πρόκειται να αλλάξει το ρωμαιοκαθολικό δόγμα, ανοίγει έναν δρόμο ώστε οι επίσκοποι σε κάθε χώρα να ερμηνεύουν το δόγμα κατά τρόπο που θα εξυπηρετεί τον πολιτισμό τους.

Ειδικότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος ζητάει από τους επισκόπους να είναι φιλεύσπλαχνοι προς τις «πληγωμένες οικογένειες» και να μην είναι επικριτικοί, ενώ κατακρίνει τον ατομικισμό που έκανε πολλούς στη Δύση να προτάξουν την προσωπική τους ικανοποίηση πάνω από τις ανάγκες των συζύγων τους. Επίσης αποδέχεται τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τονίζοντας ότι «αυτή θα πρέπει να γίνει στο εκπαιδευτικό πλαίσιο για την αγάπη». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη φροντίδα που θα πρέπει να δείχνουν οι ποιμένες της Εκκλησίας για την καλύτερη προετοιμασία των μελλόνυμφων ζευγαριών ώστε να μάθουν τι ακριβώς επιβάλλει ο γάμος. Οι κληρικοί, δε, πρέπει να δείχνουν κατανόηση για την ανθρώπινη αδυναμία.

Εντατικές διεργασίες

Το κείμενο αποτελεί αποτέλεσμα μιας τριετούς προσπάθειας από τον Ποντίφικα, ο οποίος έστειλε ερωτηματολόγια σε όλο τον κόσμο ζητώντας από τους πιστούς να του εκμυστηρευθούν τους φόβους και τις ελπίδες τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν δύο σύνοδοι στο Βατικανό και αναλύθηκαν εκτενώς τα θέματα. Μεταξύ άλλων, ο Πάπας Φραγκίσκος αποκλείει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, καθώς «δεν υπάρχει κανέναν θέμα να θεωρηθούν ανάλογοι με το σχέδιο του Θεού για γάμο και οικογένεια», ενώ κατέκρινε τις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται η Εκκλησία προκειμένου να αλλάξει τη θέση της. Αναφερόμενος στα ζευγάρια που συμβιώνουν έξω από τα δεσμά του γάμου, ο Ποντίφικας αναφέρει ότι «πρέπει να τους καλωσορίσουμε και να καθοδηγήσουμε με υπομονή και διακριτικότητα», καθώς η απόφαση της εκτός γάμου συμβίωσης μπορεί να βασίζεται και σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η οικονομική δυσπραγία. «Δεν έχουν αφορισθεί και δεν πρέπει να τους φερόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο». Αντιθέτως, πρέπει να νιώθουν μέλη της Εκκλησίας, «αποφεύγοντας οποιαδήποτε πιθανότητα σκανδάλου». Ο Πάπας, εξάλλου, υπογραμμίζει ότι η φροντίδα της χριστιανικής κοινότητας γι’ αυτούς τους ανθρώπους «δεν πρέπει να θεωρείται αποδυνάμωση της πίστης της, αλλά σημάδι της ευσπλαχνίας της». Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν να λένε «παρακαλώ, ευχαριστώ και συγγνώμη», να τιμωρούνται για κακή συμπεριφορά και να θεραπευθούν από την πλεονεξία, ενώ θα πρέπει να μην τους επιτρέπεται να βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα που υποσκάπτουν τις οικογενειακές αξίες.

Τέλος, όσον αφορά την αντισύλληψη, ο Πάπας τονίζει ότι η συνείδηση είναι αυτή που θα υπαγορεύσει τις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την τεκνοποίηση, χωρίς πουθενά να αναφέρεται σε απαγόρευση των αντισυλληπτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή