O μέντορας των δραστών των επιθέσεων στις Βρυξέλλες

O μέντορας των δραστών των επιθέσεων στις Βρυξέλλες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία των διωκτικών αρχών στην Ευρώπη πως τα δίκτυα του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις ενίσχυσαν οι αποκαλύψεις της Κυριακής ότι οι δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες σχεδίαζαν αρχικά να χτυπήσουν εκ νέου στο Παρίσι.

Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα και οι έρευνες γύρω από αυτές έκαναν τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες να συνειδητοποιήσουν πως, παρότι η ισχύς του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη παραμένει άγνωστη, τα δίκτυα της οργάνωσης μοιάζουν να είναι πιο εξαπλωμένα και περίπλοκα από ό,τι νόμιζαν στην αρχή οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες έδειξαν ότι οι τρομοκράτες βασίζονται σε δίκτυα του κοινού ποινικού δικαίου, σε συνδυασμό με εξτρεμιστές.

«Ο εντοπισμός του συνόλου των μελών του ευρύτατου αυτού δικτύου δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάθε φορά που σημειώνουμε πρόοδο, νέα πρόσωπα προστίθενται στον κατάλογο των καταζητουμένων», λέει ο Ζαν-Σαρλ Μπριζάρ, επικεφαλής του ινστιτούτου CAT.

Τριάντα έξι άτομα είχαν κάποια σχέση με τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Από αυτούς, 13 είναι νεκροί και οι περισσότεροι από τους υπολοίπους κρατούνται. Κάποιοι συνεχίζουν να διαφεύγουν. Αυτό που προκαλεί, όμως, την ανησυχία των διωκτικών αρχών είναι ότι το δίκτυο αυτό στρατολογήθηκε από τον ιεροκήρυκα Χαλίντ Ζερκανί, με έδρα στις Βρυξέλλες. Ο Ζερκανί δικάστηκε δύο φορές στο Βέλγιο, όπου κατηγορήθηκε ότι στρατολόγησε 50 νέους για να μεταβούν να πολεμήσουν στη Συρία, βοηθώντας τους μάλιστα να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους στη Μέση Ανατολή.

«Πολλά άλλα άτομα, καταδικασμένα ερήμην, εμπλέκονται στο δίκτυο του Ζερκανί, ενώ δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται και τι κάνουν», λέει ο Μπριζάρ. Παρότι οι καταζητούμενοι αυτοί μπορεί να αποδειχθεί ότι έπαιξαν δευτερεύοντες ρόλους, ενδέχεται να αποτελούν ικανούς σχεδιαστές νέων επιθέσεων.

Η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας εκτιμά ότι ένας από τους στρατολογηθέντες από τον Ζερκανί ήταν και ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο επικεφαλής των επιθέσεων στο Παρίσι, αλλά και ο Ρεντά Κρικέτ, που συνελήφθη στις 24 Μαρτίου σε προάστιο του Παρισιού. Ο Κρικέτ κατηγορείται ότι βρισκόταν στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού επίθεσης στη Γαλλία, χάρη «σε οπλοστάσιο αυτόματων όπλων και εκρηκτικών πρωτοφανούς ισχύος», όπως χαρακτηριστικά λέει ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί ακόμη ενεργά δίκτυα στη Δυτική Ευρώπη, με τη Γερμανία και τη Βρετανία να απειλούνται περισσότερο, παρότι και η Ιταλία παραμένει πιθανός στόχος.

Οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, όμως, ήταν ευκολότερο να πραγματοποιηθούν στη Γαλλία και στο Βέλγιο, χώρες που έχουν αποστείλει τον μεγαλύτερο αριθμό μαχητών στον ιερό πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή