Κατασχέθηκε κλεμμένος πίνακας του Μοντιλιάνι

Κατασχέθηκε κλεμμένος πίνακας του Μοντιλιάνι

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ζωγραφικός πίνακας του Αμεντέο Μοντιλιάνι αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων κατασχέθηκε στη Γενεύη, καθώς μετά τη διαρροή των Panama Papers κατέστη σαφές ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του.

Ετσι, οι απόγονοι ενός εμπόρου έργων τέχνης, που ισχυρίζονται ότι ο πίνακας είναι δικός τους και ότι κλάπηκε από τους ναζί, ζητούν από την οικογένεια Ναχμάντ να επιστρέψει τον πίνακα. Η οικογένεια υποστηρίζει ότι το Διεθνές Κέντρο Τέχνης κατακρατεί παρανόμως το έργο και, όπως φαίνεται από τα Panama Papers, ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο Ντέιβιντ Ναχμάντ.

Ηδη, οι δικαστικές αρχές της Γενεύης ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάκτηση του πίνακα. Ο εκπρόσωπος Τύπου των ελβετικών αρχών Χένρι ντέλα Κάζα τόνισε ότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν στο «πλαίσιο των αποκαλύψεων που συνδέονται με τα Panama Papers», προσθέτοντας ότι ο πίνακας που τιτλοφορείται «Καθιστός άνδρας με μπαστούνι» κατασχέθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.

Η οικογένεια του Εβραίου εμπόρου έργων τέχνης Οσκαρ Στέτινερ ισχυρίζεται ότι ο έμπορος ήταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης του πίνακα πριν από το 1939, οπότε και διέφυγε στο Παρίσι. Αυτόν τον ισχυρισμό τον αμφισβητεί η οικογένεια Ναχμάντ. Από το 2011 ο εγγονός του Στέτινερ, Φιλίπ Μεστράτσι, προσπαθεί να ανακτήσει το έργο κινώντας τη σχετική διαδικασία στα αμερικανικά δικαστήρια. Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τον σημερινό ιδιοκτήτη του, καθώς οι Ναχμάντ ισχυρίζονταν ότι ο πίνακας ανήκε στο Διεθνές Κέντρο Τέχνης με έδρα τον Παναμά. Μετά τη διαρροή των εγγράφων αποκαλύφθηκε ότι οι Ναχμάντ είναι τελικά οι ιδιοκτήτες του Διεθνούς Κέντρου Τέχνης.

Ο Ρίτσαρντ Γκόλαμπ, δικηγόρος της οικογένειας Ναχμάντ, πάντως, μιλώντας στο καναδικό ραδιόφωνο, τόνισε ότι «το βασικό θέμα δεν είναι ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, αλλά κατά πόσον οι διεκδικητές του έργου μπορούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή