ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Σύλληψη Γάλλου που συνδέεται με την επίθεση στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι

paris1

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε έναν Γάλλο ο οποίος φέρεται ότι είχε προμηθεύσει τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τον Αμεντί Κουλιμπαλί για να σκοτώσει πέντε ανθρώπους στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, όπως ανακοινώθηκε από το ισπανικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Αντουάν Ντενίβ, ένας 27χρονος από το Σεντ-Κατρίν της Γαλλίας, συνελήφθη την Τρίτη στη Ρινκόν ντε λα Βικτόρια, μια πόλη κοντά στη Μάλαγα, στις νότιες ακτές της Ισπανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Επρόκειτο για κοινή επιχείρηση με τη γαλλική αστυνομία, ανέφερε.

Ο Κουλιμπαλί επιτέθηκε στο παντοπωλείο μερικές ημέρες αφότου άλλοι δύο ένοπλοι πυροβόλησαν 12 ανθρώπους μέσα και κοντά στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Σκότωσε τέσσερις εβραίους και μια γυναίκα αστυνομικό προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από την αστυνομία.

Πριν από την επίθεση ο Κουλιμπαλί είχε περάσει ένα διάστημα στην Ισπανία, ανέφερε πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Ο Ντενίβ έφυγε από τη Γαλλία πολλές εβδομάδες μετά την επίθεση στο Παρίσι, αναφέρεται στην ανακοίνωση, και δημιούργησε μια νέα βάση στη Μάλαγα όπου συνέχισε το λαθρεμπόριο όπλων χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα. Το υπουργείο δεν ανέφερε αν ο Ντενίβ θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε ισλαμικό δίκτυο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανέφερε την Τετάρτη πως ο Ντενίβ αρνήθηκε ότι πούλησε όπλα στον Κουλιμπαλί αλλά είπε πως συμφωνεί να εκδοθεί στηη Γαλλία.

Το δικαστήριο θα στείλει τον Ντενίβ να δικαστεί στη Γαλλία εκτός εάν υπάρξει άλλη υπόθεση εναντίον του στην Ισπανία, ανέφερε η εφημερίδα El Pais.