Συγκρούσεις Τούρκων – Κούρδων και στη Γερμανία

Συγκρούσεις Τούρκων – Κούρδων και στη Γερμανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Συγκρούσεις μικρής έκτασης μεταξύ Τούρκων και Κούρδων σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή σε γερμανικές πόλεις, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων Τούρκων μεταναστών, τις οποίες οι Κούρδοι χαρακτηρίζουν επίδειξη δύναμης οπαδών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συγκρούσεις αυτές ανησυχούν ιδιαίτερα τις Αρχές, που φοβούνται ενδεχόμενη ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων επί γερμανικού εδάφους. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια μετανάστες τουρκικής καταγωγής ζουν σήμερα στη Γερμανία, ενώ ποσοστό 25% από αυτούς είναι Κούρδοι. Οι γερμανικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας εκτιμούν πως περίπου 14.000 Κούρδοι είναι ενεργοί υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στη Γερμανία δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Την εποχή της κορύφωσης του πολέμου μεταξύ τουρκικού στρατού και PKK, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, Κούρδοι ακτιβιστές κατέλαβαν το τουρκικό προξενείο στο Μόναχο και πραγματοποίησαν εμπρηστικές επιθέσεις με στόχο τουρκικές διπλωματικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα. Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν τη Γερμανία να θέσει εκτός νόμου το PKK το 1993.

Ο συνδυασμός της επανέναρξης των ενόπλων συγκρούσεων στην Τουρκία, με την αμφιλεγόμενη συμφωνία για το προσφυγικό της καγκελαρίου Μέρκελ με την Αγκυρα, ενισχύει τις πιθανότητες νέας έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Γερμανία. «Ο εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης του φαινομένου αυτού στις γερμανικές πόλεις», λέει ανώτατο στέλεχος της γερμανικής διπλωματίας, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του.

Την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών στη βαυαρική πόλη Ασάφενμπουργκ περίπου τριάντα Κούρδοι πετροβόλησαν και έριξαν πυροτεχνήματα εναντίον ομάδας 600 Τούρκων διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά της «διπλής τρομοκρατίας» του Ισλαμικού Κράτους και του PKK.

Οι Κούρδοι κλείστηκαν αμέσως μετά σε πολιτιστικό κέντρο της κωμόπολης, πετροβολώντας τις αστυνομικές δυνάμεις από την οροφή του κτιρίου, προτού συλληφθούν. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόακιμ Χέρμαν, δήλωσε ότι το περιστατικό δείχνει τους κινδύνους της πρότασης να επιτραπεί η είσοδος σε Τούρκους πολίτες στη Γερμανία χωρίς βίζα, όπως προβλέπει η συμφωνία Μέρκελ – Ερντογάν για το προσφυγικό.

Εκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND προειδοποιεί ότι τα πνεύματα στην κουρδική κοινότητα είναι «οξυμένα», εν μέρει εξαιτίας της συμφωνίας Ε.Ε. – Αγκυρας, την οποία οι Κούρδοι θεωρούν μορφή συνεργασίας του Βερολίνου με το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν.

«Ο θυμός της κουρδικής κοινότητας είναι τέτοιος, που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο βίαιων ενεργειών από μέρους Κούρδων ακτιβιστών στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του 2016, και ειδικότερα από νεαρά και πιο μαχητικά στελέχη του PKK με στόχο τουρκικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα», αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή