Ο Αμπντεσλάμ δεν στόχευε πυρηνικές μονάδες

Ο Αμπντεσλάμ δεν στόχευε πυρηνικές μονάδες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την είδηση σύμφωνα με την οποία ο κεντρικός ύποπτος των επιθέσεων στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, είχε στην κατοχή του σχέδια και έγγραφα για το κέντρο πυρηνικών ερευνών του Γιούλιχ στη Γερμανία διέψευσε χθες η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας, BfV.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο RND, που διοχετεύει θέματα σε 30 ημερήσιες εφημερίδες της Γερμανίας, είχε προβεί στην αποκάλυψη αυτή, αποδίδοντάς τη σε πηγή κοινοβουλευτικής επιτροπής της Μπούντεσταγκ. Σύμφωνα με τη διαψευσθείσα είδηση, ο επικεφαλής της BfV (Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος) Χανς-Γκέοργκ Μάζεν είχε καταθέσει τον Μάρτιο στην επιτροπή ότι τα έγγραφα είχαν εντοπιστεί στο διαμέρισμα του Αμπντεσλάμ μετά την έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί.

«Η είδηση αυτή είναι εσφαλμένη. Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για κάτι τέτοιο. Ο επικεφαλής μας, κ. Μάζεν, ουδέποτε μίλησε με μέλη της Μπούντεσταγκ», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της BfV. Δύο μέλη της επιτροπής, οι εργασίες της οποίας είναι απόρρητες, είπαν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση γύρω από τέτοιο θέμα.

Ο όμιλος Τύπου RND ανέφερε ότι εκτυπώσεις άρθρων από το Διαδίκτυο, αλλά και φωτογραφίες του προέδρου του κέντρου πυρηνικών ερευνών του Γιούλιχ, Βόλφγκανγκ Μάρκαρτ, είχαν κατασχεθεί από το διαμέρισμα του Αμπντεσλάμ στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών. Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο είχαν ενισχύσει τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών για τα αδύναμα σημεία των πυρηνικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το Γιούλιχ βρίσκεται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας–Βεστφαλίας, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, ενώ εκεί αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες πυρηνικών αποβλήτων.

Στο μεταξύ, ο συλληφθείς στις 8 Απριλίου τρομοκράτης Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος ομολόγησε ότι είναι ο «άνθρωπος με το καπέλο» που εμφανίζεται στις κάμερες παρακολούθησης του αεροδρομίου Ζαβεντέμ των Βρυξελλών λίγα λεπτά πριν από τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου, είπε στην κατάθεσή του στους εισαγγελείς ότι υποχρεώθηκε από τους συνεργούς του να συμμετάσχει στις επιθέσεις.

«Δεν θα έκανα κακό σε άνθρωπο. Οι αδελφοί Μπακραουί και ο Νατζίμ Λακραουί με υποχρέωσαν να επιβιβασθώ στο ταξί που μας μετέφερε στο Ζαβεντέμ. Μόλις άκουσα την πρώτη έκρηξη, εγκατέλειψα το καρότσι που έσπρωχνα και έφυγα τρέχοντας», φέρεται να είπε ο Αμπρινί στους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Αμπρινί, ο Ιμπραΐμ Μπακραουί είναι αυτός που επέλεξε τους στόχους των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, διαλέγοντας τις αίθουσες αναμονής επιβατών με προορισμό τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Η βελγική εισαγγελία εκτιμά πως το αρχικό σχέδιο των τρομοκρατών είχε στόχο του τη Γαλλία τις ημέρες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι. Η σύλληψη, όμως, του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του τελευταίου επιζώντος των καμικάζι του Νοεμβρίου στο Παρίσι και γνώστη των σχεδίων, ανέτρεψε τα δεδομένα για τους τρομοκράτες, οδηγώντας τους στις επιθέσεις του Βελγίου.

«Παρότι τα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν μόνο για τον Αμπντεσλάμ, εμείς γνωρίζαμε ότι οι αδελφοί Μπακραουί είχαν διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο τα ονόματά τους είχαν κρατηθεί μυστικά», λέει πηγή της βελγικής εισαγγελίας, μιλώντας στην εφημερίδα Le Soir, που εκτιμά ότι, παρά τους ισχυρισμούς του, ο Αμπρινί είναι στην πραγματικότητα ένας από τους επικεφαλής του πυρήνα.

Χθες το βράδυ, ο αρμόδιος εισαγγελέας διέταξε την επέκταση της προσωρινής κράτησης του Μοχάμεντ Αμπρινί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή