Ρατσισμός στην αστυνομία του Σικάγου

Ρατσισμός στην αστυνομία του Σικάγου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΚΑΓΟ. Ενδημικό ρατσισμό στην αστυνομία του Σικάγου εντόπισε επιτροπή έρευνας, διορισμένη από τον δήμαρχο Ραμ Εμάνιουελ, το πόρισμα της οποίας δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης, ο δήμαρχος –και πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου– τόνισε: «Η ύπαρξη ρατσισμού στις ΗΠΑ, στην πολιτεία Ιλινόι και στο Σικάγο μάς ήταν γνωστή και δεν χρειαζόταν το πόρισμα για να ανακαλύψουμε το φαινόμενο αυτό. Το ερώτημα δεν είναι εάν ο ρατσισμός υπάρχει, αλλά τι πρέπει να κάνουμε για αυτό». Ο δήμαρχος δήλωσε έτοιμος να συζητήσει κάθε πρόταση μεταρρύθμισης του αστυνομικού σώματος που θα προέλθει από την επιτροπή έρευνας.

«Η αστυνομία του Σικάγου πρέπει να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα για το ρατσιστικό της παρελθόν», αναφέρει η έκθεση της επιτροπής.

Τον Δεκέμβριο, ο Εμάνιουελ είχε παραδεχθεί, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο δημοτικό συμβούλιο, ότι ορισμένοι αστυνομικοί του Σικάγου τηρούν «κώδικα σιωπής» για να καλύπτουν παράτυπες πράξεις συναδέλφων τους. Ο δήμαρχος επανέλαβε χθες τον ισχυρισμό του ότι οι αστυνομικοί του Σικάγου έχουν «υιοθετήσει εμβρυακή στάση», σε μια προσπάθεια να αποφεύγουν πιθανές καταγγελίες πολιτών για χρήση υπερβολικής βίας.

«Η αφροαμερικανική κοινότητα καταγγέλλει εδώ και δεκαετίες κρούσματα αστυνομικού ρατσισμού. Συλλήψεις χωρίς αιτία, ομολογίες που προέκυψαν από βασανιστήρια και καταδίκες βασισμένες σε ψευδορκία αποτελούν και αυτές μέρος του προβλήματος. Ζωές χάθηκαν και αμέτρητες άλλες καταστράφηκαν. Τα γεγονότα αυτά σηματοδοτούν μια μακρά, δυσάρεστη αφήγηση θανάτου, άδικων εγκλεισμών, σωματικής και λεκτικής βίας, με θύματα τους κατοίκους αφροαμερικανικών συνοικιών», αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής.

Η έκθεση καταγγέλλει επίσης την άρνηση της ειδικής επιτροπής έρευνας της αστυνομίας (IPRA), αλλά και την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της πόλης, για συστηματική συγκάλυψη περιστατικών αστυνομικού ρατσισμού, αποδίδοντας ωστόσο τη συγκάλυψη αυτή σε έλλειψη πόρων και υποδομών και όχι σε δόλο. Από το 2011 μέχρι σήμερα, η επιτροπή διαπίστωσε ότι η IPRA απέτυχε να διερευνήσει ποσοστό 40% των καταγγελιών που έφθασαν σε αυτήν.

Ελλειψη υποδομών

«Η IPRA πάσχει σοβαρά. Από την εποχή της ίδρυσής της ερωτήματα τέθηκαν για την ικανότητά της να ασκήσει το λειτούργημά της με δίκαιο τρόπο, με αποτελεσματικότητα, αυστηρότητα και χωρίς ενδοϋπηρεσιακές πιέσεις. Η απάντηση είναι “όχι”. Περιστατικά δεν διερευνώνται, η υπηρεσία δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές, ενώ τα πορίσματά της δημιουργούν σαφή εντύπωση μεροληψίας υπέρ των αστυνομικών», επισημαίνει το πόρισμα.

Μέχρι πρόσφατα, επικεφαλής της IPRA ήταν απόστρατοι αστυνομικοί, με την υπηρεσία να έχει «χάσει οριστικά την εμπιστοσύνη της κοινότητας, καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πόρισμα.

Ο δήμαρχος Εμάνιουελ έχει ήδη αποδεχθεί μία από τις συστάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής, ανακοινώνοντας ότι συμφωνεί με τη δημοσιοποίηση βίντεο περιστατικών αστυνομικής βίας εντός 60 ημερών από το περιστατικό. Μεταξύ των συστάσεων της επιτροπής περιλαμβάνονται η αναβίωση της πολιτικής προσέγγισης της αστυνομίας με τους κατοίκους των αφροαμερικανικών συνοικιών, η επιβολή μεγαλύτερης διαφάνειας στο σώμα και η ενίσχυση της εκπαίδευσης των οργάνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή