Η Μέρκελ «υπέκυψε» στον Ερντογάν

Η Μέρκελ «υπέκυψε» στον Ερντογάν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έδωσε χθες το «πράσινο φως» για τη δικαστική διερεύνηση της προσφυγής του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν. Η καγκελάριος δεσμεύθηκε παράλληλα ότι η παράγραφος 103 του ποινικού κώδικα, που αναφέρεται στο αδίκημα της προσβολής ηγέτη ξένου κράτους, θα καταργηθεί.

Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες διαφώνησαν με την απόφαση της καγκελαρίου, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, πολυάριθμοι καλλιτέχνες παρότρυναν την καγκελαρία να μην ικανοποιήσει το αίτημα του Ερντογάν. Οι υποστηρικτές της απόφασης της Γερμανίδας καγκελαρίου επεσήμαναν ότι είναι παράδοξη η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος στην εκτελεστική εξουσία να αποφασίζει για το αν μια υπόθεση θα πάει ή όχι στη δικαιοσύνη. Ανακοινώνοντας την απόφασή της, η Μέρκελ είπε ότι μετά έντονη συζήτηση, η κυβέρνησή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να αποφασίσει αν ο Μπέμερμαν έχει διαπράξει αδίκημα. «Σε ένα κράτος δικαίου, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αλλά της δικαιοσύνης να σταθμίσει τα ατομικά δικαιώματα και τα άλλα θέματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και της καλλιτεχνικής έκφρασης», είπε η καγκελάριος Μέρκελ, τονίζοντας ότι η παραπομπή στη δικαιοσύνη δεν συνιστά κρίση ως προς την ουσία της υπόθεσης.

Ο αρθρογράφος της Sueddeutsche Zeitung, Χέριμπερτ Πραντλ, χαρακτήρισε «ορθή» την κυβερνητική απόφαση και σχολίασε. «Αν το ποίημα-λίβελος είχε εκφωνηθεί από ομιλητή σε εκδήλωση της (ισλαμοφοβικής) Pegida, θα ετιμωρείτο ως υπομόχλευση μίσους. Αλλά το πλαίσιο στην περίπτωση Μπέμερμαν ήταν διαφορετικό. Ο κωμικός ήθελε να δώσει στον Ερντογάν ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Επιτρέπεται όμως, σε αυτό το πλαίσιο, να εκφωνήσει κανείς χυδαιότητες οι οποίες, αν εκληφθούν κυριολεκτικά, είναι βαθύτατα προσβλητικές; Είναι πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα, αλλά τώρα σιγά σιγά θα μειωθεί η έξαψη της κοινής γνώμης. Στο τέλος, αν όλα πάνε καλά για τον Μπέμερμαν και την καλλιτεχνική ελευθερία, θα αθωωθεί. Και ώς τότε, ελπίζουμε ότι η τιμή του προέδρου Ερντογάν θα μετράται με κριτήρια διαφορετικά από την αντίδρασή του σε ένα ποίημα-λίβελο».

Η ποινή με βάση την παράγραφο 103 μπορεί να φθάσει και την τριετή φυλάκιση, ενώ η ποινή με βάση τις διατάξεις για προσβολή της προσωπικότητας, που ισχύουν για τους «κοινούς θνητούς», εξαντλείται στη φυλάκιση ενός έτους.

Επίσκεψη στην Αντιόχεια

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αμηχανία ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα, αν και χθες η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ότι τελικά θα μεταβεί στην πόλη Γκαζιαντέπ (Αντιόχεια) το ερχόμενο Σάββατο, μαζί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συζητήσεις σχετικά με το προσφυγικό. Δεν είναι σαφές με ποιον εκπρόσωπο της τουρκικής ηγεσίας θα συναντηθεί η Γερμανίδα καγκελάριος. Με βάση τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου, για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επαναπροωθείται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η Ε.Ε. θα δέχεται έναν αεροπορικώς, απευθείας από την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, χθες στην Κολωνία ξεκίνησε η δίκη του 44χρονου που είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει με μαχαίρι πέρυσι τη δήμαρχο της Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ, εξαιτίας της φιλόξενης στάσης της προς τους πρόσφυγες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή