Το Reuters στον πυρετό του Brexit

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δύο μήνες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, το Σίτι του Λονδίνου βρίσκεται σε αναβρασμό. Στην πλατεία της Canary Wharf όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του πρακτορείου Reuters, έχει ετοιμαστεί ήδη το σχέδιο κάλυψης και μετάδοσης του αποτελέσματος το βράδυ του δημοψηφίσματος. Το θέμα βρίσκεται στο top 3 της παγκόσμιας ειδησεογραφίας για το 2016, μετά τις αμερικανικές εκλογές και το Συριακό.

«Το αφεντικό ήταν ξεκάθαρο: πρέπει να είμαστε οι πρώτοι!», λέει στην «Κ» ο Γκι Φολκόνμπριτζ, αρχισυντάκτης του Reuters για το Brexit. «Πέντε λεπτά αφότου κλείσουν οι κάλπες, πρέπει να έχουμε μεταδώσει τα exit polls», συμπληρώνει.

Ο λόγος που το μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων διεκδικεί την πρωτιά έχει συγκεκριμένη εξήγηση. Τα exit polls είναι πολύ σημαντικά για το Reuters, όπως αναφέρει ο Γκι, γιατί οι αγορές εκείνο το βράδυ θα κινούνται με ταχύτητα και οποιαδήποτε πληροφορία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις ισοτιμίες των νομισματικών αγορών και ειδικά μεταξύ στερλίνας και ευρώ. «Οπως μας ενημερώνουν οι οικονομικοί συντάκτες, το βράδυ των εκλογών πολλά διοικητικά συμβούλια τραπεζών και οίκων αξιολόγησης έχουν προγραμματίσει έκτακτες συνεδριάσεις, που σημαίνει ότι η ταχύτητα και η εγκυρότητα είναι το στοίχημα». Οι εμπειρότεροι στο πρακτορείο εκτιμούν ότι στις 03.00 το πρωί ώρα Λονδίνου (05.00 Ελλάδας) θα γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Για να βεβαιωθούν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, το Reuters έχει συγκροτήσει μια ξεχωριστή ομάδα έξι ατόμων που εργάζεται σε όλα τα πιθανά σενάρια αποτελεσμάτων. Τριάντα ρεπόρτερ στο Λονδίνο και άλλοι εβδομήντα σε όλη τη χώρα εργάζονται καθημερινά για να καλύψουν κάθε πτυχή του Brexit. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις εικόνα το Brexit για να το μεταδώσεις και να γίνει εύκολα κατανοητό. Γι’ αυτό όλες οι ιστορίες εστιάζουν στους ανθρώπους και πώς αντιλαμβάνονται το ενδεχόμενο αποτέλεσμα».

Κάθε Δευτέρα η ομάδα του Γκι κάνει brain storming προκειμένου να βρει ιστορίες που φέρνουν κάτι νέο στο τραπέζι της συζήτησης. Οι ρεπόρτερ έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες, οικονομικά, εσωτερικά και ευρωπαϊκά θέματα. «Αυτό που επίσης κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν χαμηλότερα τα πολιτικά και να αναδεικνύουμε θέματα σχετικά με τις συνέπειες στην ασφάλεια, την ενότητα της χώρας αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Νομίζω ότι τα καταφέρνουμε καλά γιατί έρχονται στην επιφάνεια πολλές ιστορίες».

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με την κάλυψη του θέματος είναι οι βάρδιες. Στις 4 το απόγευμα όταν σχολάσουν οι περισσότεροι ρεπόρτερ, η διεύθυνση του τμήματος περνά στο Νέο Δελχί όπου βρίσκονται τα άλλα γραφεία του πρακτορείου. Οταν σχολάσουν εκεί, η διεύθυνση περνά στην Ουάσιγκτον και επιστρέφει ξανά στο Λονδίνο. Ετσι επιτυγχάνεται η 24ωρη μετάδοση. «Κάθε μέρα, κάθε λεπτό γράφουμε για το Brexit και έχουμε κερδίσει μεγάλη εμπειρία από αυτήν τη διαδικασία»

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, σχολιάζει ότι δεν τις εμπιστεύεται γιατί επανειλημμένως έχουν πέσει έξω. Τα δημογραφικά στοιχεία όμως δείχνουν ότι οι +55 ψηφίζουν αποχώρηση, ενώ οι νεότεροι παραμονή. Οι ηλικιωμένοι δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές, ενώ οι νεότεροι παραμένουν αδιάφοροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή