ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ

pgdm1-thumb-large

ΣΚΟΠΙΑ. Με χθεσινό διάγγελμά του, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ δήλωσε ότι εμμένει στην απόφαση του να αμνηστεύσει όλους τους εμπλεκομένους στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, παρά την πληθώρα εσωτερικών και διεθνών αντιδράσεων. Η απόφαση του κ. Ιβάνοφ να αμνηστεύσει τους 56 κατηγορούμενους κρατικούς αξιωματούχους κλιμάκωσε την υπάρχουσα πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ. Περισσότερο λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει και η χθεσινή προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 5 Ιουνίου.

Η αντιπολίτευση, η οποία πυροδότησε πέρυσι την πολιτική πόλωση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, έχει ήδη δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές, τονίζοντας την απουσία κατάλληλων συνθηκών για τη δίκαιη διεξαγωγή τους. Για τρεις συνεχόμενες βραδιές, 2.000 υποστηρικτές της διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα.

Συγκέντρωση εναντίον της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν, όμως, το βράδυ της Πέμπτης και οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος. Παρότι πολλά στελέχη του ωφελήθηκαν από την απονομή χάριτος, το κυβερνών κόμμα αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση του κ. Ιβάνοφ, επιδιώκοντας το πρωί της Παρασκευής τη συναίνεση όλων των μεγάλων κομμάτων για να ζητήσει την ανάκληση της απόφασής του. Κύριος λόγος της στάσης αυτής είναι η εμπλοκή του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τον οποίο το κυβερνών κόμμα κατονομάζει ως τον κύριο υπεύθυνο της κρίσης. Επιπλέον, ο κ. Ζάεβ κατηγορείται ότι, έχοντας επίγνωση της συντριπτικής ήττας που θα υποστεί στις εκλογές, στοχεύει στη ματαίωσή τους.

Τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του προέδρου Ιβάνοφ εξέφρασαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του κράτους και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας. Αμφιβολίες επίσης εκφράστηκαν και για τη δυνατότητα διενέργειας αδιάβλητων εκλογών.