Μια… ενδεκάδα υποψηφιότητες

Μια… ενδεκάδα υποψηφιότητες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αναταραχή και διόλου δημιουργική ασάφεια χαρακτηρίζει την πορεία του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί προς τις προκριματικές εκλογές των 20ής και 27ης Νοεμβρίου, που θα αναδείξουν τον υποψήφιο για την προεδρική αναμέτρηση του 2017.

Μέχρι στιγμής, έντεκα πολιτικά στελέχη «πρώτης γραμμής» έχουν επισήμως ανακοινώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι, κάνοντας τον πρώτο γραμματέα των Σοσιαλιστών, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, να πει ειρωνικά: «Αυτή δεν είναι προκριματική αναμέτρηση, είναι ποδοσφαιρική ομάδα».

Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αλέν Ζιπέ και ο Φρανσουά Φιγιόν, στριμώχνονται στο πλευρό πρώην υπουργών του Σαρκοζί, όπως η Ναταλί Κοσιουσκό-Μορισέ, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ο Μπρουνό Λε Μερ, η Ναντίν Μορανό και ο Ερβέ Μαριτόν, χωρίς να μνημονεύσουμε τα ήσσονος σημασίας στελέχη. Τον Μάιο, αναμένεται η κατάθεση υποψηφιότητας της πρώην υπουργού Αμυνας, Μισέλ Αλιό-Μαρί. Παρότι οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες υπογραφές από 2.500 μέλη και 20 βουλευτές του κόμματος, η παρουσία τους στην προεκλογική σκηνή δεν παύει να ενοχλεί τους επικρατέστερους υποψηφίους, Σαρκοζί, Ζιπέ και Φιγιόν, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για γελοιοποίηση της διαδικασίας.

«Εχουμε καταστεί φαιδροί στα μάτια των ψηφοφόρων μας», είπε η πρώην υπουργός και στενή συνεργάτις του Σαρκοζί, Ρασιντά Ντατί. «Οι προκριματικές δεν είναι παιχνίδι, ούτε και προθέρμανση για την εξασφάλιση υπουργικού χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν. Για τον πρώην πρόεδρο Σαρκοζί, οι περισσότεροι επίδοξοι υποψήφιοι δεν είναι τίποτε άλλο «παρά υποψήφιοι για την υποψηφιότητα και όχι αληθινοί διεκδικητές του χρίσματος», όπως είπε, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde. Τη διαφωνία του είχε εκφράσει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γκιγιόμ Λαριβέ, με μήνυμά του στο Twitter: «Οι προκριματικές δεν πρέπει να γίνουν χάπενινγκ του Αντι Ουόρχολ, ούτε δημόσια ψυχανάλυση».

Η πληθώρα αυτή υποψηφιοτήτων έχει ήδη οδηγήσει σε υποβάθμιση των κομματικών οργάνων και διαδικασιών. Στα τέλη Μαρτίου, στην κρίσιμη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου των Ρεπουμπλικανών με θέμα τις υποψηφιότητες για τις προκριματικές, δεν παρευρέθησαν ο Αλέν Ζιπέ και ο Μπρουνό Λεμέρ.

Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται εν μέρει στον πρώην πρόεδρο Σαρκοζί, η δημοτικότητα του οποίου βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, καθώς το όνομά του απασχολεί πλέον τα ΜΜΕ κυρίως σε σχέση με τις αλλεπάλληλες δικαστικές διώξεις για σκάνδαλα από την εποχή της θητείας του. Παρότι ο πρώην πρόεδρος διατηρεί την πίστη της «στενής του φρουράς» (Μπρις Ορτεφέ, Λικ Σατέλ, Φρεντερίκ Πεσενάρ), η απομόνωσή του στα αρχηγεία του κόμματος στην οδό Βοζιράρ είναι πρωτοφανής για αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος, όμως, μοιάζει να αρνείται την πραγματικότητα. Η επιτυχία του βιβλίου του «La France Pour la Vie» και η ενθουσιώδης υποδοχή του από τους πιστότερους οπαδούς του κατά τη διάρκεια πρόσφατης περιοδείας παρουσιάσεων του εκδοτικού πονήματος σε βιβλιοπωλεία της χώρας έκαναν τον Σαρκοζί να ξεχάσει ότι οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να έχει απολέσει 14 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου των προκριματικών μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Μαρτίου 2016, με τους Ζιπέ, Φιγιόν και Λε Μερ να ευνοούνται από την υποχώρηση αυτή, αφήνοντας τον πρώην πρόεδρο στην τέταρτη θέση της πρόθεσης ψήφου.

Ενα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, η πάλαι ποτέ κραταιά γκωλική παράταξη μοιάζει ανίκανη να εκμεταλλευθεί τη φθορά των Σοσιαλιστών, για να εμφανισθεί ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση το 2017.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή