Τουρκικές απειλές για τη συμφωνία

Τουρκικές απειλές για τη συμφωνία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Την ίδια ώρα, η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας θεωρείται από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ως πρότυπο για ανάλογη συμφωνία με την Αφρική.

«Η συμφωνία που κλείσαμε με την Ε.Ε. είναι πολύ σαφής. Θέλουμε να σταματήσει αυτή η ανθρώπινη τραγωδία, θέλουμε να ταξιδεύουν οι πολίτες μας χωρίς να χρειάζονται βίζα και θέλουμε να εκσυγχρονιστεί η τελωνειακή ένωση. Αν η Ε.Ε. δεν τηρήσει τον λόγο της, θα ακυρώσουμε όλες τις συμφωνίες», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο, το οποίο κόστισε περίπου 800 ζωές και έστρεψε όλο και περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στην επιλογή της διέλευσης μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Ενα χρόνο αργότερα, καθώς οι ροές μέσω Αιγαίου φαίνεται να μειώνονται, έρχονται νέες πληροφορίες για νέα ναυάγια στη Μεσόγειο. «Είναι βέβαιο ότι ακριβώς ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα λιβυκά ύδατα έχουμε να κάνουμε με μία ακόμη τραγωδία», δήλωσε χθες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, χωρίς να αναφέρει αριθμούς θυμάτων. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι «άκουσε» για περίπου 300 θύματα, αν και ο εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβεβαίωση.

Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει αναφορές σε τέσσερις βάρκες που βυθίστηκαν με 400 νεκρούς, κυρίως Σομαλούς και υπηκόους Ερυθραίας. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Γκάρντιαν» για το προσφυγικό, Πάτρικ Κίγκσλεϊ, χαρακτήρισε «πολύ περίεργο» το γεγονός ότι οι επικεφαλής των δύο βασικών αιγυπτιακών δικτύων διακινητών είπαν ότι δεν άκουσαν για ναυάγια. «Συνήθως οι διακινητές προσπαθούν να αποποιηθούν την ευθύνη όταν γίνεται ένα ναυάγιο, αλλά δεν αρνούνται ότι συνέβη».

Αυτό που σίγουρα συνέβη, όμως, είναι ότι έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους σε φουσκωτό σκάφος στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ 108 επιβαίνοντες του ίδιου σκάφους διασώθηκαν από σκάφος της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Mediterranee.

Σύμφωνα με τον Frontex, περίπου 9.600 άτομα αποπειράθηκαν την επικίνδυνη διάσχιση της Μεσογείου τον Μάρτιο, έναντι 2.283 που είχαν επιχειρήσει το αντίστοιχο ταξίδι τον Μάρτιο του 2015. Ο Frontex σημείωσε πως οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες ή μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν αλλάξει διαδρομή.

Σε τετρασέλιδη πρόταση που υπέβαλε το Σαββατοκύριακο στον επικεφαλής της Κομισιόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζητάει από την Ε.Ε. να έρθει σε συμφωνία με τα αφρικανικά κράτη. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς και «ασφαλών ζωνών» στην Αφρική. Οι αφρικανικές χώρες θα υποδέχονται περισσότερους μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν, ενώ κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Ως αντάλλαγμα, ο Ρέντσι πρότεινε να δώσουν οι Ευρωπαίοι στις αφρικανικές χώρες χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να προέλθουν από την έκδοση «μεταναστευτικών ευρωομολόγων», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Spiegel. Η σύνδεση του πάγιου αιτήματος της Ιταλίας για ευρωομόλογα με το μεταναστευτικό αντιμετωπίστηκε με την αναμενόμενη απορριπτική διάθεση από το Βερολίνο. «Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για κοινή χρηματοδότηση χρεών», απάντησε o εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή