ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας Ταλιμπάν

Δεκάδες νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας Ταλιμπάν

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 320 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας και συνακόλουθη έφοδο Ταλιμπάν σε κτίριο των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας, στην πρωτεύουσα, Καμπούλ. Η χθεσινή αιματοχυσία σημάδεψε την πιο θεαματική, μέχρι στιγμής, επιχείρηση των Ταλιμπάν, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της «εαρινής επίθεσης» που εξήγγειλε το κίνημα των ισλαμιστών εξτρεμιστών εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ασράφ Γκάνι.

Η επίθεση έλαβε χώρα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, στο κέντρο της Καμπούλ, σε μικρή απόσταση από το υπουργείο Αμυνας και λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το προεδρικό μέγαρο. Οπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Αμπντουλραχμάν Ραχίμι, βομβιστής αυτοκτονίας που οδηγούσε αυτοκίνητο, φορτωμένο με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικής ύλης, ανατινάχθηκε έξω από κτίριο της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (NDS), καταστρέφοντας τον εξωτερικό τοίχο. Ενας άλλος μαχητής των Ταλιμπάν διείσδυσε στο κτίριο της NDS, αλλά εντοπίστηκε και πυροβολήθηκε θανάσιμα από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ακολούθησε πολύωρη ανταλλαγή πυρών, προτού εξουδετερωθούν όλοι οι Ταλιμπάν που συμμετείχαν στην επιχείρηση, τη μεγαλύτερη που έχει πλήξει την Καμπούλ από το 2011.

Οπως ανέφερε ο Αμπντουλραχμάν Ραχίμι, μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και άμαχοι, μεταξύ των οποίων και πολλά γυναικόπαιδα. Αρκετοί εκ των τραυματιών έδιναν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, Σεντίκ Σεντίκι, εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών επρόκειτο να αυξηθεί.

Την ευθύνη της επίθεσης έσπευσαν να αναλάβουν οι Ταλιμπάν διά του εκπροσώπου Τύπου του φονταμενταλιστικού κινήματος, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Μία εβδομάδα νωρίτερα, οι Ταλιμπάν είχαν προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της εαρινής «Επιχείρησης Ομάρι», προς τιμήν του ιδρυτή τους και συντρόφου του Οσάμα μπιν Λάντεν, μουλά Ομάρ, του οποίου ο θάνατος ανακοινώθηκε την περασμένη χρονιά. Η φετινή εαρινή εκστρατεία των Ταλιμπάν εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα με επίθεση στην πόλη Κουντούζ, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Την περασμένη χρονιά, οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει για σύντομο διάστημα την Κουντούζ ύστερα από αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του κυβερνητικού στρατού.

Η φονική επιχείρηση στην Καμπούλ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτή η επίθεση δείχνει την καταστροφή που προκαλεί η χρήση εκρηκτικών υλών σε αστικές περιοχές και επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την πλήρη έλλειψη της παραμικρής ανησυχίας για τις ζωές των Αφγανών αμάχων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Καμπούλ. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η χρήση εκρηκτικών σε πυκνοκατοικημένες ζώνες ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Η εξέγερση των Ταλιμπάν εναντίον της κυβέρνησης, η οποία μάταια προσπαθεί να τους σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εθνική συμφιλίωση, δυνάμωσε μετά την αποχώρηση του βασικού όγκου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, στα τέλη του 2014.