Σε δίκη ο ιδρυτής της αντιισλαμικής οργάνωσης Pegida

Σε δίκη ο ιδρυτής της αντιισλαμικής οργάνωσης Pegida

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. Δύο αντίπαλες διαδηλώσεις υποδέχθηκαν χθες τον ιδρυτή της αντιισλαμικής οργάνωσης Pegida, Λουτς Μπάκμαν, στο δικαστήριο της Δρέσδης. Ο Μπάκμαν, ο οποίος δικάζεται για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, υποστήριξε διά της συνηγόρου του ότι ο λογαριασμός του στο Facebook, στον οποίο είχε κάνει λόγο για «ζώα» και «βρωμιάρηδες», είχε πέσει θύμα χάκερ.

Είναι αβέβαιο αν το επιχείρημα αυτό θα πείσει το δικαστήριο, δεδομένου ότι στο ακροατήριο προβλήθηκε βίντεο από περυσινή ομιλία του, με την οποία υπερασπιζόταν τα σχόλιά του στο Facebook. Σε περίπτωση καταδίκης η ποινή κυμαίνεται από χρηματικό πρόστιμο μέχρι φυλάκιση πέντε ετών. Εξω από το δικαστήριο, οι οπαδοί του Μπάκμαν ζητούσαν «Να δικαστεί η Μέρκελ», ενώ οι επικριτές του ζητούσαν τη φυλάκισή του. Στο απόγειό τους, οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις της Pegida στη Δρέσδη συγκέντρωσαν 25.000 ανθρώπους.

Μετά την κατακραυγή γύρω από τον Μπάκμαν, τον Ιανουάριο του 2015, ο αριθμός των παρισταμένων άρχισε να φυλλορροεί, ενώ η έλευση ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα δεν οδήγησε σε νέα έξαρση των διαδηλώσεων. Οδήγησε όμως σε σειρά επιθέσεων εναντίον καταλυμάτων προσφύγων και σε διαμάχες όπως αυτή γύρω από την κατασκευή ξενώνα στη γειτονική πόλη Φράιταλ. Σύμφωνα με τις Αρχές, στο Φράιταλ εξαρθρώθηκε χθες ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση, που κατηγορείται για κατά συρροήν πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και απόπειρες δολοφονίας, μέσω εμπρησμών. Οι Αρχές ανακάλυψαν πάνω από 100 πυροτεχνήματα και εκρηκτικά διαφόρων ειδών, που οι συλληφθέντες είχαν προμηθευτεί από την Τσεχία. Είναι η δεύτερη ακροδεξιά οργάνωση που εξαρθρώνεται στη Σαξονία σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ πριν από λίγα χρόνια αποκαλύφθηκε ότι η τρομοκρατική οργάνωση NSU, που δολοφόνησε οκτώ μετανάστες και μία αστυνομικό, είχε επίσης τη βάση της στη Σαξονία.

Στις πολιτικές διεργασίες που πυροδότησε η προσφυγική κρίση περιλαμβάνεται και η ανάδειξη του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπαν σε κύριου υπερασπιστή της Ευρώπης-φρουρίου. Ο Ορμπαν επισκέφθηκε χθες τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, στο σπίτι του στη νοτιοδυτική Γερμανία. Παρά τη διαβεβαίωση του Oρμπαν ότι ο Κολ «βρίσκεται πάνω από εμάς, τους ενεργούς πολιτικούς», η επίσκεψη ήρθε τη στιγμή που εκδόθηκε στα ουγγρικά το βιβλίο του πρώην καγκελαρίου, στο οποίο ο Κολ επέκρινε το άνοιγμα των γερμανικών συνόρων για τους πρόσφυγες «Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πατρίδα εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο που βρίσκονται σε κίνδυνο», έγραψε ο Κολ, καταφερόμενος εναντίον της διαδόχου του, η οποία έδωσε τη συγκατάθεσή της στο άνοιγμα των γερμανικών συνόρων για τους πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία το περασμένο φθινόπωρο.

Εν συνεχεία, η Αγκελα Μέρκελ υιοθέτησε στην πράξη την πολιτική κλειστών συνόρων του Ορμπαν, η οποία εγκλώβισε 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά οι διαφορές της Μέρκελ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό παραμένουν, καθώς ο Ορμπαν δεν συγκατατίθεται ούτε στις μετεγκαταστάσεις από την Τουρκία, που είναι η εναλλακτική της Μέρκελ στις επικίνδυνες διασχίσεις του Αιγαίου. Επισήμως, η Γερμανίδα καγκελάριος καλωσόρισε τη συνάντηση Κολ – Ορμπαν, τονίζοντας ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν ζητήματα που και η ίδια θεωρεί «απολύτως απαραίτητα», όπως η καταπολέμηση των αιτίων της προσφυγιάς και η κοινή ευρωπαϊκή δράση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή