Ο Αντρέι Ντούντα τιμά την εξέγερση του γκέτο

Ο Αντρέι Ντούντα τιμά την εξέγερση του γκέτο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα παρέστη χθες στις εκδηλώσεις μνήμης για την 73η επέτειο από την εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας, για να τιμήσει τους ήρωες, τους νεαρούς Εβραίους που πήραν τα όπλα προκειμένου να πολεμήσουν τους ναζί κατακτητές, προτιμώντας τον θάνατο από τον εκτοπισμό σε κάποιο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Κάθε χρόνο, η τελετή λαμβάνει χώρα μπροστά από το μνημείο των Εβραίων μαχητών, στην καρδιά του παλιού γκέτο της Βαρσοβίας. Ο Ντούντα τόνισε ότι με την παρουσία του αποτίει τιμή στους ήρωες που θέλησαν να πολεμήσουν για την ελευθερία τους, παρότι γνώριζαν ότι θα πεθάνουν. «Ηθελαν να πεθάνουν στη μάχη με ψηλά το κεφάλι», επισήμανε προσθέτοντας ότι οι τελετές είναι για να τιμήσουν τη «μεγάλη τους αξιοπρέπεια».

Η εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας «γεννήθηκε» στο εσωτερικό του γκέτο από μια μικρή ομάδα μαχητών που θέλησαν με αυτόν το τρόπο να αντισταθούν στη μεταφορά των κατοίκων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τρεμπλίνκα και στον βέβαιο αφανισμό τους. Ξεκίνησε στις 19 Απριλίου του 1943, οπότε οι άνθρωποι του γκέτο αρνήθηκαν να παραδοθούν στον αξιωματικό των SS Γιούργκεν Στρουπ, ο οποίος διέταξε η περιοχή να παραδοθεί, τετράγωνο προς τετράγωνο, στις φλόγες. Ολοκληρώθηκε στις 16 Μαΐου του ιδίου έτους. Κατά την εξέγερση σκοτώθηκαν 13 χιλιάδες Εβραίοι, μισοί εκ των οποίων καήκαν ζωντανοί ή έπαθαν ασφυξία. Οι γερμανικές απώλειες δεν είναι γνωστές, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 300 άνδρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή