Συνδυαστική ανοσοθεραπεία κατά του μελανώματος

Συνδυαστική ανοσοθεραπεία κατά του μελανώματος

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονιστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την επίδραση δύο φαρμάκων στο μελάνωμα, ακόμα και όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Το ένα πέμπτο των ασθενών της νόσου είδε τους όγκους του να εξαφανίζονται μετά τη χορήγηση δύο φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για ανοσοθεραπεία. Τα ενθαρρυντικά συμπεράσματα αφορούν τη συνδυαστική χορήγηση του ipilimumab και rivolumab και έδειξαν ότι το 69% των ασθενών παρέμενε εν ζωή δύο χρόνια μετά τη έναρξη της μελέτης.

Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος και είναι ο έκτος πιο συχνά απαντώμενος καρκίνος στη Βρετανία, όπου σκοτώνει περισσότερους από 2.900 ανθρώπους ετησίως.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μία ισχυρή άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων και διαθέτει πολλαπλά συστήματα που αποτρέπουν την επίθεσή του εναντίον των ιστών του οργανισμού. Ο καρκίνος, όμως, κατά κάποιο τρόπο εκμεταλλεύεται αυτά τα συστήματα και διαφεύγει από την αναγνώριση και συνεπώς από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα δύο σκευάσματα, ipilimumab και nivolumab, έχουν σχεδιαστεί ώστε να θέτουν εκτός λειτουργίας αυτά τα συστήματα. Και τα δύο σκευάσματα αποτελούν πια συμβατικές θεραπείες κατά του μελανώματος, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές η συνδυαστική θεραπεία είναι απαραίτητη. Η μελέτη έδειξε ότι έπειτα από δύο χρόνια χορήγησης με ipilimumab, το 53% των ασθενών παρέμενε εν ζωή αλλά οι όγκοι τους δεν είχαν εξαφανιστεί. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη συνδυαστική θεραπεία ήταν 69% και 22% αντιστοίχως. Δυστυχώς, πρέπει να αναφερθεί, ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς εμφάνισαν επικίνδυνες παρενέργειες και αναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία.

Οπως επισημαίνει ο δρ Τζέιμς Λάρκιν, ο οποίος συντόνισε ένα τμήμα της έρευνας στο νοσοκομείο Ρόγιαλ Μάρσντεν του Λονδίνου, «η μελέτη επί του παρόντος είναι περιορισμένη και θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα οφέλη της θεραπείας μακροπρόθεσμα».

Μία πολύ μεγαλύτερη μελέτη στην οποία συμμετέχουν χίλιοι ασθενείς έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς αλλά ο χρόνος που εφαρμόζεται είναι πολύ περιορισμένος και ακόμα οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο θα επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής των αρρώστων.

Η Βίκι Μπράουν, 61 ετών, από το Κάρντιφ της Ουαλλίας πάσχει από κακόηθες μελάνωμα που έχει κάνει μετάσταση στους πνεύμονες και τους μαστούς της ήδη από τον Απρίλιο του 2013. Λίγους μήνες αργότερα άρχισε τη συνδυαστική θεραπεία. «Λειτούργησε μέσα σε μερικούς μήνες. Υπήρχαν όγκοι που μπορούσα να τους νιώσω και αυτοί εξαφανίστηκαν ολοκληρωτικά», δήλωσε στο BBC. Η γυναίκα βέβαια παρουσίασε δυσμενείς επιπλοκές όπως δυσλειτουργίες του ήπατος και προβλήματα στα έντερα, ενώ ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας ο καρκίνος επέστρεψε. Τώρα της έχει χορηγηθεί ο δεύτερος κύκλος συνδυαστικής ανοσοθεραπείας και όπως φαίνεται έχουν πάλι συρρικνωθεί οι όγκοι.

Και τα δύο φάρμακα παρασκευάζονται από την Bristol-Myers Squibb.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή