Ανακάλυψαν τυχαία αρχαία ρωμαϊκή έπαυλη

Ανακάλυψαν τυχαία αρχαία ρωμαϊκή έπαυλη

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία έπαυλη της ρωμαϊκής περιόδου εντοπίστηκε στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης ενός αγροτόσπιτου, όταν οι εργάτες ανακάλυψαν ένα περίτεχνο μωσαϊκό, διατηρημένο σε άριστη κατάσταση. Οπως λέει ο Λιουκ Ερβιν, σχεδιαστής χαλιών, και ιδιοκτήτης του αγροτόσπιτου, είχε προσλάβει εργάτες προκειμένου να τοποθετήσουν υπόγεια καλώδια ρεύματος σε ένα παλιό στάβλο που βρίσκεται στην ιδιόκτητη έκτασή του στο Μπρίξτον Ντέβεριλ, περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη του Μπαθ. Λίγα εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους οι εργάτες αντίκρισαν μία σκληρή επιφάνεια από πορτοκαλιά, κρεμ και γκρι ψηφίδες μωσαϊκού. Τότε ο Ερβιν τους ζήτησε να σταματήσουν την εργασία τους και κάλεσε τους αρχαιολόγους, οι οποίοι πραγματοποίησαν δεκαήμερη ανασκαφή στο σημείο και διαπίστωσαν ότι βρίσκονταν μπροστά σε μία εντυπωσιακή ρωμαϊκή έπαυλη, που πιθανώς να είναι από τις μεγαλύτερες στη Βρετανία, και χρονολογείται από το 175 έως 220 μ.Χ., ενώ πρέπει να ανακαινίστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ.. Η αρχαία έπαυλη, η οποία θα πρέπει να ήταν ορατή από τον παρακείμενο ρωμαϊκό δρόμο, δεν ήταν ένα ταπεινό αγροτόσπιτο αλλά η εντυπωσιακή ιδιοκτησία μιας οικογένειας που ήθελε να αφήσει το σημάδι της στην περιοχή.

Η έπαυλη, η οποία πρέπει να διέθετε τρεις ορόφους και κάτοψη 50 μέτρα επί 50 μέτρα, θα πρέπει να ανήκε σε μία ισχυρή και πλούσια οικογένεια. Μεταξύ των ευρημάτων που εντοπίστηκαν στη γειτονική περιοχή περιλαμβάνονται λουτρά, ένα πηγάδι, αγγεία και νομίσματα αλλά και πολλά κοχύλια στρειδιών, που πρέπει να αποτελούσαν μέρος της καθημερινής διατροφής των ενοίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή