Ομπάμα: Εως και 10 χρόνια για τη συμφωνία στις εμπορικές συναλλαγές Βρετανίας – ΗΠΑ

Ομπάμα: Εως και 10 χρόνια για τη συμφωνία στις εμπορικές συναλλαγές Βρετανίας – ΗΠΑ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μπορεί να διαρκέσουν από πέντε έως και δέκα χρόνια στην περίπτωση που η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Μπορεί να χρειαστούν πέντε χρόνια από σήμερα, δέκα χρόνια από σήμερα πριν κατορθώσουμε στην πραγματικότητα να ολοκληρώσουμε κάτι», δήλωσε ο Ομπάμα σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, η Βρετανία δεν θα τύχει προνομιακής μεταχείρισης σε σχέση με την ΕΕ, σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων (TTIP).

«Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί κάτι με τις ΗΠΑ ταχύτερα από ό,τι η ΕΕ», δήλωσε ο Ομπάμα, σημειώνοντας: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μας να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία εμπορικών συναλλαγών με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο μας, την ευρωπαϊκή αγορά».

Η επίσκεψη του Ομπάμα στο Λονδίνο και η απόφαση του να απευθύνει θερμή έκκληση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχει εξοργίσει τους υποστηρικτές της εκστρατείας που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει κατ' επανάληψη ότι η Βρετανία θα μπορεί εύκολα να διαπραγματευτεί συμφωνίες και να επιτύχει καλύτερους όρους, όντας εκτός της ΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT