Εσωκυβερνητική διαμάχη λόγω Μπέμερμαν

Εσωκυβερνητική διαμάχη λόγω Μπέμερμαν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΝΤΣ. Ενόψει της πρώτης εμφάνισης του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν στον εισαγγελέα της πόλης Μάιντς, έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στους εταίρους του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για το άρθρο του ποινικού κώδικα με βάση το οποίο κατηγορείται ο κωμικός. Οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν την άμεση κατάργηση της διάταξης περί προσβολής ηγέτη ξένου κράτους, στην οποία στηρίζεται η μήνυση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κατά του κωμικού.

Η κατάργηση δεν θα έχει κάποια επίπτωση στην υπόθεση Μπέμερμαν, αφού δεν υφίσταται αναδρομική ισχύς των νόμων, αλλά θα δώσει ένα ξεκάθαρο σήμα στην Αγκυρα ότι η γερμανική πολιτεία δεν συμμερίζεται την ευθιξία του Τούρκου προέδρου. Από την εκπομπή Νeo Magazin Royal, ο Μπέμερμαν είχε εκφωνήσει ένα εσκεμμένα υβριστικό ποίημα κατά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, αντιδρώντας στην ευαισθησία που επέδειξε ο Τούρκος πρόεδρος απέναντι σε πολύ ηπιότερη σάτιρα.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ συμφωνούν με την κατάργηση της παραγράφου 103 περί lèse-majesté (εσχάτης προδοσίας), αλλά προτείνουν να συζητηθεί το θέμα μετά το 2018. Αντιδρώντας στην υπόθεση Μπέμερμαν, η Ολλανδία προχώρησε στην κατάργηση της αντίστοιχης διάταξης, χαρακτηρίζοντάς την παρωχημένη. Για την Μέρκελ, όμως, οι ισορροπίες είναι πιο λεπτές, καθώς είναι η βασική αρχιτέκτων της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, η τήρηση της οποίας απαιτεί στενή συνεργασία με τον Εντογάν.

Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε σε έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της πολιτικής της στο προσφυγικό, τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος την είχε κατηγορήσει τον Ιανουάριο ότι επιτρέπει ανεξέλεγκτες εισόδους προσφύγων στη χώρα, απειλώντας με προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο. «Πιο σαφής αποτύπωση των σχέσεων εξουσίας δεν υπάρχει», σχολίασε η εφημερίδα «Ζιντόιτσε». «Τρεις ολόκληροι μήνες πέρασαν μέχρι να απαντήσει η Αγκελα Μέρκελ στην απειλητική επιστολή του Χορστ Ζεεχόφερ». Η Μέρκελ απάντησε ότι, κατά την εξέταση της υπόθεσης από την καγκελαρία, δεν βρέθηκε κάποια παραβίαση του νόμου και προσέθεσε ότι δεν ευσταθεί η κατηγορία σύμφωνα με την οποία δεν έχει λάβει μέτρα για τη μείωση του αριθμού προσφύγων που φθάνουν στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή