Σε δίλημμα η Πολωνία για την ανανέωση της θητείας Τουσκ

Σε δίλημμα η Πολωνία για την ανανέωση της θητείας Τουσκ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική ανανέωσης της θητείας του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρνει την πολωνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με περίπλοκα πολιτικά προβλήματα. Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), γνωστό για την εχθρική στάση του απέναντι στον Τουσκ, πρέπει να προβεί σε ακριβείς υπολογισμούς σχετικά με το αν η παραμονή του στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου πλήττει ή ευνοεί τα συμφέροντα του κόμματος, και αναλόγως να επιλέξει αν θα τη στηρίξει ή όχι.

Ερωτώμενος για το θέμα, ο Πολωνός πολιτικός δήλωσε ότι «ποτέ δεν είχα τη στήριξη του PiS, ούτε θα την έχω στο μέλλον», έχοντας επίγνωση των αρνητικών αισθημάτων που τρέφουν εναντίον του οι οπαδοί και οι πολιτικοί του PiS. Οι τελευταίοι έχουν κάνει σαφή τη θέση τους απέναντι του, κατηγορώντας τον για το αεροπορικό δυστύχημα που το 2010 κόστισε τη ζωή στον τότε πρόεδρο της χώρας Λεχ Κατσίνσκι, δίδυμο αδερφό του τωρινού ηγέτη του PiS, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, με τον τελευταίο να κατηγορεί τον Τουσκ για προσπάθεια εξάλειψης της μνήμης του αδερφού του και του δυστυχήματος. Παρότι όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η αεροπορική τραγωδία ήταν δυστύχημα, η θεωρία ότι ήταν σκηνοθετημένη από τον Τουσκ σε συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους κόλπους του κόμματος.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σενάρια. Απορρίπτοντας την επανεκλογή, ο Τουσκ θα επιστρέψει στη Βαρσοβία το 2017 και πιθανώς θα επιχειρήσει να ενώσει τη διασπασμένη και αποδυναμωμένη αντιπολίτευση. Αντιθέτως, στηρίζοντας την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο Τουσκ θα επιστρέψει το 2019 έχοντας θητεύσει 5 χρόνια σε μια υψηλά ιστάμενη θέση της Ε.Ε., ικανός να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία της χώρας από τον ήδη μη δημοφιλή πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Το δίλημμα έγκειται στο ποιο σενάριο είναι ευνοϊκότερο για το κόμμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έλαβε χώρα τον Απρίλιο, το 51% των Πολωνών πολιτών στηρίζει την παραμονή του Τουσκ στο Συμβούλιο, έναντι του 33% που την απορρίπτει. Επομένως, επιλέγοντας το πρώτο σενάριο, η κυβέρνηση θα βρεθεί, από τη μία, απέναντι στην πλειοψηφία των πολιτών, άλλα, από την άλλη, θα έχει να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον έναν αδύναμο, μη δημοφιλή Τουσκ, με τις μνήμες της διακυβέρνησης του ακόμα νωπές στη χώρα. Αντιθέτως, παραμένοντας στις Βρυξέλλες, ο Τουσκ θα αποκτήσει πιθανώς κύρος, όπως συνέβη με τον Τζέρζι Μπούζεκ, πρώην Πολωνό πρωθυπουργό, η θητεία του οποίου ως πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άλλαξε δραματικά προς το καλύτερο την εικόνα του στο εσωτερικό της χώρας.

Αυτό που ουσιαστικά προσπαθεί το κυβερνών κόμμα είναι να ελαχιστοποιήσει το όποιο πολιτικό κόστος. Αν το Παρίσι και το Βερολίνο αποφασίσουν να στηρίξουν την επανεκλογή Τουσκ, η Βαρσοβία θα ακολουθήσει, ρίχνοντας την ευθύνη στην Αγκελα Μέρκελ και παρουσιάζοντας τον Τουσκ ως μαριονέτα της Γερμανίδας καγκελαρίου. Στο αντίθετο σενάριο, θα τον παρουσιάσει ως ανίκανο για τη θέση, καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη Γαλλίας και Γερμανίας.

Τέλος, διεργασίες υπάρχουν και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ε.Ε. Παρά την ύπαρξη διαφόρων παραγόντων που θέτουν σε αμφισβήτηση την επανεκλογή Τουσκ, όπως η σκληρή γραμμή του στο ζήτημα των αιτούντων πολιτικό άσυλο και η ισορροπία δυνάμεων Σοσιαλιστών – Λαϊκού Κόμματος στο εσωτερικό της Ε.Ε., ο Τουσκ αναμένεται να έχει τη στήριξη των ισχυρών της Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή