ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δύο χρόνια φυλάκιση σε δημοσιογράφους της Cumhuriyet

Τουρκία: Δύο χρόνια φυλάκιση σε δημοσιογράφους της Cumhuriyet

Ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε την Πέμπτη δύο τούρκους δημοσιογράφους σε φυλάκιση δύο ετών έκαστος επειδή το 2015 είχαν εικονογραφήσει άρθρο τους με ένα σκίτσο του Μωάμεθ που είχε δημοσιευτεί στο σατιρικό γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, έκανε γνωστό ο δικηγόρος τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών», διευκρίνισε ο Μπουλέντ Ουτκού, προσθέτοντας ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Ο Χικμέτ Τσετίνκαγια και η Τσεϊντά Καράν είχαν εικονογραφήσει το άρθρο τους στο φύλλο της 14ης Ιανουαρίου της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet με δύο εκδοχές του εξωφύλλου του Charlie Hebdo μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιανουαρίου 2015 εναντίον της έδρας του περιοδικού στο Παρίσι.

Η Cumhuriyet, η οποία αντιπολιτεύεται το ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η μοναδική εφημερίδα του μουσουλμανικού κόσμου, και μία από τις πέντε διεθνείς εκδόσεις που είχαν αναπαραγάγει σκίτσα από το Charlie Hebdo.

Το συγκεκριμένο σκίτσο αναπαριστά τον προφήτη Μωάμεθ να δακρύζει ενώ κρατάει μια επιγραφή "Je suis Charlie" (Είμαι Σαρλί), το σύνθημα των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία και το εξωτερικό για να καταδικασθούν οι τζιχαντιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους στο Παρίσι και αποδεκάτισαν τη σύνταξη του σατιρικού περιοδικού.

Ο τούρκος ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε χαρακτηρίσει τότε την απόφαση της Cumhuriyet «σοβαρή πρόκληση». Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν για «εξώθηση σε μίσος» και «προσβολή των θρησκευτικών αξιών».

«Ας είναι η ετυμηγορία αυτή ένα δώρο στους φιλελεύθερους φασίστες μας», έγραψε η Καράν στο Twitter μετά την απόφαση των δικαστών.