ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας

irlandia-symfonia-gia-ton-schimatismo-kyvernisis-meiopsifias-2132182

Το κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκαέλ του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Έντα Κένι κατέληξε σε συμφωνία απόψε με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Φιάνα Φάιλ, για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

"Το Φίνε Γκαέλ και το Φιάνα Φάιλ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από το Φίνε Γκαέλ", ανακοίνωσε το Φιάνα Φάιλ, σχεδόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου που δεν έδωσαν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο σε κανένα κόμμα.

Ο υπουργός Μεταφορών Πασκάλ Ντόναχιου επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μετά από συνομιλίες πολλών εβδομάδων.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, το Φιάνα Φάιλ θα απέχει από τις ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο σε κρίσιμα ζητήματα, επιτρέποντας στο κυβερνών κόμμα να περνάει τα νομοσχέδια. Το Φίνε Γκαέλ θα χρειαστεί πάντως να εξασφαλίσει τη στήριξη και ορισμένων από τους 14 ανεξάρτητους βουλευτές με τους οποίους βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα, αφού όλα τα άλλα μικρότερα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μαζί του.

Σύμφωνα με μία πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, η συμφωνία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 και θα περάσει τρεις ετήσιους προϋπολογισμούς.