Κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες προτείνει και επίσημα η Κομισιόν

Κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες προτείνει και επίσημα η Κομισιόν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, άναψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την Άγκυρα να εκπληρώσει τις εναπομείνασες δεσμεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τόνισε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο» στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων (72 συνολικά), ωστόσο η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει πέντε σημαντικά προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Τα κριτήρια αυτά αφορούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την τρομοκρατία και της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την επιχειρησιακή συμφωνία με τη Europol, καθώς και τη συμφωνία για τη δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, η Τουρκία καλείται να προχωρήσει στην έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού λάβει την τελική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο.

Περί «νέας σελίδας» στις διμερείς σχέσεις μιλάει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

Η εξαίρεση των Τούρκων οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν από την υποχρέωση να διαθέτουν θεώρηση διαβατηρίου (βίζα), σηματοδοτεί την έναρξη μιας «νέας σελίδας» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η απόφαση της Κομισιόν είναι μια «καμπή» όσον αφορά τις βίζες για τους Τούρκους και συνιστά «μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την ΕΕ», είπε με ικανοποίηση ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στην Άγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα σήμερα να εξαιρούνται από την υποχρέωση να διαθέτουν βίζα οι Τούρκοι υπήκοοι που πραγματοποιούν σύντομα ταξίδια στον Χώρο Σένγκεν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε συναφθεί ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία την 18η Μαρτίου για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Οι Τούρκοι πολίτες αξίζουν εδώ και καιρό το δικαίωμα να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν χωρίς βίζα (…) Υπάρχει μια αδικία, αυτή η αδικία οδεύει προς το να αρθεί», συνέχισε ο Τσαβούσογλου.

«Ο στόχος είναι να γίνουμε πλήρες μέλος» της ΕΕ, πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει «με κάθε ειλικρίνεια» τις προσπάθειές της ως προς αυτό. «Περιμένουμε την ίδια ειλικρίνεια από μέρους της ΕΕ», επισήμανε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει τις σχέσεις με την Τουρκία «από στρατηγική άποψη». Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν «ανάγκη η μια την άλλη σήμερα περισσότερο απ' ό,τι χθες και θα έχουν ανάγκη η μια την άλλη περισσότερο αύριο απ' ό,τι σήμερα», εξήγησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή