Επίδειξη υψηλής ραπτικής στους δρόμους της Κούβας

Επίδειξη υψηλής ραπτικής στους δρόμους της Κούβας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο της υψηλής ραπτικής βρέθηκε ξανά η Αβάνα της Κούβας, όπου την Τρίτη πραγματοποίησε την ετήσια επίδειξή του ο γαλλικός οίκος Chanel. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι απλοί Κουβανοί παρακολούθησαν εξ αποστάσεως την υπέρλαμπρη τελετή. Διεθνείς προσωπικότητες αλλά και προσωπικότητες της κουβανικής ζωής μονοπώλησαν τα φώτα της γιορτής και το κόκκινο χαλί καθώς ο Καρλ Λάγκερφελντ παρουσίαζε τις τελευταίες του δημιουργίες, που είχαν δανειστεί τα χρώματα αλλά και τα διάφορα στυλ του νησιού της Καραϊβικής.

Ακόμα όμως και οι Κουβανοί που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για το γκαλά το παρακολούθησαν από τα γειτονικά μπαλκόνια, τα οποία είχαν γεμίσει ασφυκτικά. Πολύς και ο κόσμος που κατέκλυσε τα πεζοδρόμια και ο οποίος περίμενε υπομονετικά πίσω από τα σχοινιά που είχε τοποθετήσει η αστυνομία, προσπαθώντας να κλέψει μια ματιά από τις καλλονές που προσέρχονταν για την επίδειξη. «Ο κόσμος έρχεται επιτέλους στην Κούβα. Ολοι θέλουν να έρθουν εδώ και να γευτούν τον απαγορευμένο καρπό. Ολοι θέλουν να την ανακαλύψουν, να τη γευτούν, να την απολαύσουν και να την ερευνήσουν», τόνισε η Μαριέλα Κάστρο, η κόρη του προέδρου Ραούλ Κάστρο και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Κούβα. Αλλες λαμπρές παρουσίες που παρακολούθησαν την επίδειξη μόδας ήταν οι αστέρες του Χόλιγουντ, Τζεραλντίν Τσάπλιν, Βιν Ντίζελ και Τίλντα Σουίντον.

Πριν από έναν περίπου μήνα, οι Ρόλινγκ Στόουνς έδωσαν συναυλία στην Αβάνα, λίγο μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά την αναγγελία της επίδειξης, ο οίκος Chanel ανέφερε ότι «ο πολιτιστικός πλούτος και το άνοιγμα της Κούβας στον κόσμο την κατέστησαν πηγή έμπνευσης».

H επίδειξη έλαβε χώρα στο Πασέο ντελ Πράντο, μια μεγάλη παραθαλάσσια λεωφόρο, και έκανε αισθητή τη διαφορά ανάμεσα στον πλούτο στο εσωτερικό της εκδήλωσης και στη φτώχεια των Κουβανών, που, ντυμένοι με κοντά παντελόνια και μπλουζάκια, περιμέναν απ’ έξω προσπαθώντας να δουν κάτι.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ντόπιοι σχεδιαστές δεν σχημάτισαν την καλύτερη γνώμη για την εκδήλωση. Ενδεικτικά, η 33χρονη Ιντάνια ντελ Ρίος δήλωσε: «Είναι ενδιαφέρουσα η επίδειξη και πιθανώς υπέρμετρα νοσταλγική. Πολλά κουβανέζικά πούρα, χρώματα και καπέλα από μια άλλη εποχή. Ολα αυτά εκπροσωπούσαν μία Κούβα που δεν με ενδιαφέρει πια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 1990 δεν υπήρχαν ξένες φίρμες ενδυμάτων στο νησί, και μόνο πολύ σταδιακά έγινε το άνοιγμα της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή