Προβάδισμα της Κλίντον με 13 μονάδες

Προβάδισμα της Κλίντον με 13 μονάδες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με 13 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά θα επικρατούσε η Χίλαρι Κλίντον του Ντόναλντ Τραμπ, εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του CNN.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα λάμβανε 54% των ψήφων, ενώ ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας θα περιοριζόταν στο 41%.

Στην ίδια σφυγμομέτρηση, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται πιο πολύ την κ. Κλίντον στα περισσότερα θέματα, ενώ ο Τραμπ θεωρείται πιο αξιόπιστος μόνο στο θέμα της οικονομίας από το 50% του δείγματος, έναντι 45% για την κ. Κλίντον και 5% που απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο να διαχειρισθεί την εθνική οικονομία.

Την ίδια ώρα, κρίση συνείδησης προκαλεί η προοπτική εξασφάλισης του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών από τον Ντόναλντ Τραμπ στο εσωτερικό του κόμματος, με προβεβλημένα στελέχη, ακτιβιστές και μεγάλους δωρητές να προβληματίζονται εάν πρέπει να τον στηρίξουν.

Παρότι πολλά στελέχη του κόμματος έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους, άλλοι έφθασαν μέχρι το άλλο άκρο, εκφράζοντας απέχθεια για την προσωπικότητα του Τραμπ και δηλώνοντας ευθαρσώς ότι προτιμούν να ψηφίσουν υπέρ της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον στις 8 Νοεμβρίου.

Ο Μπιλ Ακτμάγερ, ιδρυτής εταιρείας συμβούλων που δώρισε 200.000 δολάρια στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είναι ένας από τους πιθανούς «αποστάτες». Ο Ακτμάγερ λέει: «Αν η Χίλαρι είχε την ικανότητα να μετακινηθεί στο κέντρο και να εμφανισθεί εξίσου δημιουργική με τον σύζυγό της, θα είχα μεγάλη δυσκολία να μην την ψηφίσω». Ενας άλλος Ρεπουμπλικανός δωρητής, ο λομπίστας Ντέιβιντ Μπάικτολ, λέει: «Δεν έχω καταλήξει ακόμη, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι δεν απέχω πολύ από την απόφαση να ψηφίσω υπέρ της Χίλαρι Κλίντον».

Στα περισσότερα έτη προεδρικών εκλογών, τα στελέχη των κομμάτων συσπειρώνονται γύρω από τους επικρατέστερους νικητές του χρίσματος. Ο ρατσιστική ρητορική του Τραμπ, οι ανορθόδοξες μέθοδοι της προεκλογικής του εκστρατείας και η έλλειψη πείρας που τον χαρακτηρίζει σε ζητήματα πολιτικής διοίκησης έχουν προκαλέσει βαθύ ρήγμα στο κόμμα.

Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να απελάσει τους παράτυπους μετανάστες, να οικοδομήσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, καθώς και να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Σε χθεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων τους στο πρακτορείο Reuters, οι πρώην πρόεδροι Μπους, πατέρας και υιός, ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν κανέναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνας και πρώην υποψήφιος πρόεδρος, Τζον Μακέιν, ανακοίνωσε χθες ότι θα στηρίξει όποιον εξασφαλίσει το χρίσμα, «που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ».

Στο μεταξύ, η δέσμευση του Τραμπ ότι θα συλλάβει και θα απελάσει όλους τους μετανάστες που ζουν παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η συντηρητική δεξαμενή σκέψης American Action Forum. Περίπου 6,8 εκατομμύρια από τους περισσότερους από 11 εκατομμύρια μετανάστες που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ εργάζονται, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή