Η «σούπερ Πέμπτη» στη Βρετανία

Η «σούπερ Πέμπτη» στη Βρετανία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο επρόκειτο να αποκτήσει το Λονδίνο, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο υποψήφιος των Εργατικών Σαντίκ Καν, πακιστανικής καταγωγής, αναμενόταν να είναι ο νικητής της χθεσινής αναμέτρησης για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, η εκλογική «σούπερ Πέμπτη» στη Βρετανία εκτιμάτο ότι θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στο κόμμα της αντιπολίτευσης στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα, ειδικά στη Σκωτία και την Ουαλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα επρόκειτο να ανακοινωθούν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο 45χρονος Καν, βουλευτής των Εργατικών, ήταν φαβορί παρά τις δηλητηριώδεις επιθέσεις από το στρατόπεδο των Συντηρητικών. Ο αντίπαλός του από το κόμμα των Τόρις, Ζακ Γκόλντσμιθ, χρησιμοποίησε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας χαρακτηρισμούς όπως «ακραίος» και «επικίνδυνος», ενώ τον κατηγόρησε ότι δίνει «πλατφόρμα, οξυγόνο, ακόμη και κάλυψη» σε ακραίους ισλαμιστές, μια καταγγελία που αναπαρήχθη από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και άλλα στελέχη των Συντηρητικών. Ο Καν, πρώην δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γιος οδηγού λεωφορείου από το Πακιστάν, είχε αυτοπροσδιοριστεί ως ο Βρετανός μουσουλμάνος που μάχεται κατά των εξτρεμιστών. Κατηγόρησε τον Γκόλντσμιθ, πλούσιο περιβαλλοντολόγο, ότι προσπάθησε να διχάσει τους ψηφοφόρους σε μία από τις πλέον πολυπολιτισμικές πόλεις του κόσμου, όπου ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι ζουν ειρηνικά μαζί με άλλα 7,6 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης. «Καλώ τους Λονδρέζους να επιλέξουν την ελπίδα και όχι τον φόβο», είπε προεκλογικά ο Καν, υποσχόμενος να γίνει δήμαρχος όλων των κατοίκων της πόλης.

Η ανάδειξή του στη δημαρχία της πόλης αναμενόταν πως θα είναι το μοναδικό θετικό σημάδι για τους Εργατικούς, που έχουν να αναλάβουν την εξουσία από το 2010. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνήθως κεφαλαιοποιούν τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος από τη δεδομένη φθορά του κυβερνητικού κόμματος. Οι Εργατικοί, όμως, υπό τον αριστερό Τζέρεμι Κόρμπιν είναι διχασμένοι και τις τελευταίες μέρες κυριάρχησαν οι κατηγορίες περί αντισημιτισμού σε βάρος στελεχών τους. Οι ισχυρισμοί απέκτησαν νέα επικαιρότητα όταν ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, πρώην σύμμαχος του Κόρμπιν, δήλωσε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε υποστηρίξει τον σιωνισμό προτού ανέλθει στην εξουσία. Περίπου 2.700 έδρες σε περιφερειακά συμβούλια κρίνονταν χθες, και ενδεικτική ήταν η δήλωση του Κόρμπιν ότι οι (δυσμενείς για το κόμμα του) προβλέψεις «δεν έχουν σημασία». Στη Σκωτία το εθνικιστικό κόμμα επρόκειτο να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ για πρώτη φορά οι Εργατικοί αναμενόταν να βρεθούν στην τρίτη θέση μετά τους Τόρις. Απώλειες αναμενόταν να έχει το κόμμα και στην Ουαλία, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στο Σιν Φέιν, καθώς για πρώτη φορά οι καθολικοί θα μπορούσαν να ελέγχουν την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που κλείνει συνολικά εννέα χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης έπειτα από 40 χρόνια συγκρούσεων, με 3.700 νεκρούς, θα μπορούσε να διοικείται έτσι από έναν καθολικό «πρώτο υπουργό» ή πρωθυπουργό, μια πρωτόγνωρη εξέλιξη στην ιστορία της χώρας. Πάντως, οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν το Σιν Φέιν να μειώνει μεν τη διαφορά από τους Προτεστάντες Ενωτικούς, όχι όμως να εξασφαλίζει την πρωτιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή