Σε επιφυλακή επιχειρηματίες και ξένοι επενδυτές

Σε επιφυλακή επιχειρηματίες και ξένοι επενδυτές

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας ή και νέων, πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο προκάλεσε ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας και στους ξένους επενδυτές. Η λίρα σημείωσε αισθητή πτώση έναντι των ισχυρότερων ξένων νομισμάτων, ενώ οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν και το κόστος δανεισμού της Τουρκίας σημείωσε ανοδικές τάσεις. Ερντογάν και Νταβούτογλου είχαν έρθει πρόσφατα σε αντιπαράθεση και για τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας, με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει την ανεξαρτησία της και τον πρόεδρο της χώρας να πιέζει για μείωση των επιτοκίων, ώστε να δοθούν κίνητρα στην οικονομική ανάπτυξη.

Σημαντικός παράγοντας αναφορικά με την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου και των ξένων επενδυτών θα είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ιδιαίτερα το πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Ο εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σίμσεκ, είναι γνωστός για τις φιλελεύθερες απόψεις του και απολάμβανε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά η παραμονή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε η αποπομπή Νταβούτογλου στις κυβερνήσεις ισχυρών δυτικών κρατών, οι οποίες θεωρούσαν τον Τούρκο πρωθυπουργό πιο συνεργάσιμο από τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τον Νταβούτογλου «καλό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών» και επανέλαβε την ανάγκη να γίνουν σεβαστές στην Τουρκία οι ελευθερίες του λόγου και του Τύπου. Στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για τις εξωτερικές υποθέσεις, Νιλς Ανεν, χαρακτήρισε «κακό νέο» την παραίτηση Νταβούτογλου, σημειώνοντας ότι «ο Ερντογάν θα είναι σε θέση να προωθήσει το σχέδιό του για αλλαγή του Συντάγματος, από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζει πλέον εσωτερική αντιπολίτευση». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χριστιανοδημοκράτης ομόλογός του, Γιούργκεν Χαρντ, τόνισε ότι «η Τουρκία θα αποφασίσει αν ο μελλοντικός δρόμος της θα την οδηγήσει στην Ευρώπη ή σε μεγαλύτερη απομόνωση».

Στον ευρωπαϊκό Τύπο εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο η παραίτηση Νταβούτογλου να οδηγήσει σε απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη και να θέσει σε κίνδυνο την ούτως ή άλλως εύθραυστη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Αγκυρας για το προσφυγικό. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπήρξε αρχιτέκτονας αυτής της συμφωνίας, καρπός της οποίας υπήρξε και η προχθεσινή θετική εισήγηση της Κομισιόν για την κατάργηση της βίζας αναφορικά με τις μετακινήσεις Τούρκων υπηκόων σε χώρες-μέλη της Ζώνης Σένγκεν.

Σενάρια

Η κρίση που προκάλεσε η ρήξη μεταξύ των δύο ανώτατων παραγόντων της Τουρκίας έφερε στην επιφάνεια έντονη σεναριολογία για το ενδεχόμενο νέων, πρόωρων εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες. Σχεδόν στο σύνολό τους, οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν απίθανο να αναλάβει πρωτοβουλίες εναντίον του Ερντογάν ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ένας πολιτικός που δεν διακρίνεται για τις ικανότητές του στο προεκλογικό «μπαλκόνι» και δεν διαθέτει σοβαρά ερείσματα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ. Παρ’ όλα αυτά, στελέχη της ηγεσίας του ΑΚΡ δεν απέκλειαν εκλογές το φθινόπωρο προκειμένου να δοθεί απευθείας λαϊκή νομιμοποίηση στον διάδοχο του Νταβούτογλου. Αυτή η λύση δεν αποκλείεται να επιλεγεί τελικά κι από τον ίδιο τον Ερντογάν, εάν πιστέψει ότι το ΑΚΡ είναι δυνατόν να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη νέα Βουλή, κάτι που θα του επιτρέψει να περάσει την επιθυμητή συνταγματική αναθεώρηση χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε δημοψήφισμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή