Ελληνες του Λονδίνου που στήριξαν την ατζέντα Χαν

Ελληνες του Λονδίνου που στήριξαν την ατζέντα Χαν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της Παρασκευής, με την ανάδειξη του Σαντίκ Χαν στη δημαρχία της βρετανικής μητρόπολης, το Λονδίνο επιβεβαίωσε τη φήμη του ως πόλη των ίσων ευκαιριών. Μεταξύ των 1,3 εκατ. πολιτών που τον ψήφισαν, υπήρξαν και πολλοί Ελληνες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο Λονδίνο. Σημειώνεται ότι οι τοπικές αρχές του Λονδίνου ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στις εκλογές, με τη συμπλήρωση μιας αίτησης, εάν υπάρχει δήλωση κατοικίας.

«Νομίζω ότι ο μέσος πολίτης που ζει στο Λονδίνο ταυτίζεται με το success story του Χαν», λέει στην «Κ» η πολιτικός μηχανικός Αθηνά Μπίρδα, η οποία μετακόμισε πρόσφατα στην πόλη για δουλειά. Η συζήτηση για τα προσιτά ενοίκια κατοικίας, τις σταθερές τιμές στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και το βρετανικό δημοψήφισμα αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια των Ελλήνων για την επιλογή υποψηφίου. «Το υπόβαθρο του κάθε υποψηφίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, και ο Χαν γνωρίζει τι θα πει να αλλάζεις χώρα και πόλη». Ο Χαν μεγάλωσε με τα επτά αδέρφια του σε δημόσια κατοικία στο νότιο Λονδίνο και είναι γνώστης του προβλήματος στέγασης, γι’ αυτό στο πρόγραμμά του πρότεινε αρκετές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να την κάνει προσιτή.

Ο 20χρονος Γιώργος Σταύρου, φοιτητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Σίτι, αμφιταλαντευόταν μεταξύ των δύο υποψηφίων, αλλά η πρόταση του Χαν για πάγωμα στις τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ μέχρι το 2018 τον έπεισε να τον ψηφίσει. «Το κόστος μετακίνησης στο Λονδίνο είναι εξωφρενικό. Ως φοιτητής, με το μειωμένο κόμιστρο το κόστος είναι περίπου 80 λίρες τον μήνα. Το πάγωμα των τιμών των εισιτηρίων ήταν επιτακτική ανάγκη. Εάν τηρήσει τη δέσμευσή του, πιστεύω ότι θα πάρουν ανάσα πολλοί συμπολίτες μου».

Η Μάρθα Πετροχείλου, δραστήριο μέλος της ελληνικής κοινότητας στο Λονδίνο, εκτιμά ότι η εκλογή Χαν θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του δημοψηφίσματος. «Είναι βέβαιο ότι ένα ενδεχόμενο Brexit θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές των Ελλήνων, όπως και εκείνες του περίπου ενός εκατ. Ευρωπαίων που εργάζονται στην πόλη». Ο Χαν από την πρώτη στιγμή έλαβε θέση υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Η νεαρή δικηγόρος εκτιμά ότι η δημαρχία Χαν θα στείλει ηχηρό μήνυμα στις χώρες της Δύσης ότι το Ισλάμ δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με τον εξτρεμισμό. «Ενα από τα ισχυρά οικονομικά κέντρα στον κόσμο ψήφισε έναν μουσουλμάνο δήμαρχο. Αυτό είναι εντυπωσιακό».

Από τη δημοσίευση των exit polls μια διαδικτυακή μάχη ξέσπασε στα κοινωνικά δίκτυα. Ορισμένοι χρήστες δημοσίευαν επιθετικά σχόλια αποκαλώντας τη βρετανική πρωτεύουσα «Λονδινιστάν», χρησιμοποιώντας το hashtag #Londonhasfallen. Το ενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο μήνυμα αντί να ενώσει τους χρήστες κατά του νέου δημάρχου, όπως θα ’θελαν οι εμπνευστές του, η συντριπτική πλειονότητα των Λονδρέζων αποφάσισε να ανατρέψει το νόημα της φράσης, καταγγέλλοντας τους ρατσιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή