Παραιτήθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν

Παραιτήθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Τη βαθύτατη κρίση των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων της Αυστρίας αποκαλύπτει η χθεσινή παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν, ύστερα από 7,5 χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Η αποχώρηση Φάιμαν ήταν ζήτημα χρόνου μετά την καταβαράθρωση της σοσιαλδημοκρατίας στο 11% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες αναδείχθηκε πρώτος ο υποψήφιος του ξενοφοβικού Κόμματος της Ελευθερίας Νόρμπερτ Χόφερ.

«Η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που να έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος», είπε ο Φάιμαν, ανακοινώνοντας ότι τα καθήκοντα καγκελαρίου περνούν προσωρινά στον συντηρητικό αντικαγκελάριο Ράινχολτ Μιτερλένερ. Τα ηνία του κόμματος αναλαμβάνει ο νεοεκλεγείς σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ.

Βαθιά κρίση

Το ζήτημα για την αυστριακή σοσιαλδημοκρατία είναι ότι δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή σκυτάλης λόγω φυσιολογικής φθοράς, αλλά για μια βαθιά κρίση που αγγίζει υπαρξιακές διαστάσεις. Το κόμμα έχει διχαστεί ανάμεσα σε αυτούς που επέκριναν τον Φάιμαν για απάνθρωπη στάση στο προσφυγικό, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, και σε όσους υποστηρίζουν ακόμη αυστηρότερη στάση και πιθανή συγκυβέρνηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το Κόμμα της Ελευθερίας.

Η αποχώρηση του Φάιμαν ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του δεύτερου στρατοπέδου, που έχει ήδη δοκιμάσει εδώ και ένα χρόνο την «ανίερη» συμμαχία στο κρατίδιο Μπούργκενλαντ. Η πολιτική της «υγειονομικής ζώνης» γύρω από την ξενοφοβική Δεξιά έχει καταρρεύσει στην Αυστρία, όπως έδειξε και η άρνηση των παραδοσιακών κομμάτων να συνταχθούν πίσω από τον αντίπαλο του Χόφερ στον δεύτερο γύρο των εκλογών, τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων Αλεξάντερ φον ντερ Μπέλεν. Η εκλογή προέδρου στις 22 Μαΐου μπορεί να εντείνει την πολιτική κρίση, καθώς ενδεχόμενη ανάδειξη του Χόφερ στο ύπατο αξίωμα μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη νέων εκλογών. Ο πρόεδρος της χώρας έχει το δικαίωμα αυτό, αλλά επειδή έως τώρα οι πρόεδροι προέρχονταν από τα συγκυβερνώντα κόμματα ουδέποτε είχαν προχωρήσει σε τέτοιο βήμα.

«Η επίδραση του Χόφερ φάνηκε και ας μην έχει γίνει πρόεδρος», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υποψηφίου προέδρου. Το Κόμμα της Ελευθερίας ζητεί να κλείσει το αλπικό πέρασμα Μπρένερ, προκειμένου να μην εισέλθουν φέτος στο καλοκαίρι στην Αυστρία πρόσφυγες και μετανάστες από την Ιταλία, ενώ καταγγέλλει τα κόμματα της συγκυβέρνησης για ελιτισμό.

Ενδειξη της σκλήρυνσης της στάσης χωρών της Κεντρικής Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες μπορεί να θεωρηθεί η χρήση όπλων από Σλοβάκους συνοριακούς φρουρούς εναντίον οχήματος που μετέφερε πρόσφυγες από τη Σλοβακία στην Ουγγαρία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό στην πλάτη 26χρονης γυναίκας από τη Συρία. Η γυναίκα υπεβλήθη σε επέμβαση για την αφαίρεση της σφαίρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή