Κάμερον: Το Brexit μπορεί να οδηγήσει την Ενωση σε πόλεμο

Κάμερον: Το Brexit μπορεί να οδηγήσει την Ενωση σε πόλεμο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εξι εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε., ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον προειδοποίησε ότι οι διαλυτικές τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξάνουν την πιθανότητα πολέμου και παρουσίασε «μεγάλα, τολμηρά, πατριωτικά επιχειρήματα» για την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε.

«Κάποιοι από αυτούς που θέλουν να φύγουμε από την Ε.Ε. λένε ανοικτά ότι ελπίζουν αυτό να διαλύσει ολόκληρη την Ενωση. Αυτό το θεωρώ εντυπωσιακό. Πώς θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον μας να ρισκάρουμε την επιστροφή στην εποχή των ευρωπαϊκών εθνικισμών;» είπε ο Κάμερον σε εκδήλωση στο Βρετανικό Μουσείο.

«Η αποχώρηση της Βρετανίας θα αποδυναμώσει την αλληλεγγύη και την ενότητα της Δύσης συνολικά. Ο απομονωτισμός ποτέ δεν βοήθησε τη χώρα. Οποτε στρέφουμε την πλάτη στην Ευρώπη, αργά η γρήγορα το μετανιώνουμε. Πάντα υποχρεωνόμαστε να επιστρέψουμε και πάντα με πολύ υψηλότερο κόστος», σημείωσε ο Κάμερον.

Οι οπαδοί της αποχώρησης της Βρετανίας υποστήριξαν ότι ο Κάμερον κινδυνολογεί. «Πρέπει κανείς να σκέφτεται πολύ προτού απευθύνει τέτοιου είδους προειδοποιήσεις, δεν πιστεύω ότι η αποχώρησή μας από την Ε.Ε. θα προκαλέσει τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. «Δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός εννοεί όσα λέει περί πολέμου, αφού μόλις πριν από λίγους μήνες ήταν έτοιμος να ζητήσει ψήφο για το “Οχι” αν δεν έπαιρνε τις μεταρρυθμίσεις που ήθελε από την Ε.Ε.».

Βασικά επιχειρήματα του Κάμερον για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. είναι ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και η δράση του Ισλαμικού Κράτους. «Βλέπουμε μια Ρωσία εκ νέου φιλοπόλεμη, βλέπουμε το Ι.Κ. στα ανατολικά μας και τη μεταναστευτική κρίση στα νότια. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί ενότητα στη Δύση», είπε ο Κάμερον. «Κάποιοι λένε ότι η έξοδος της Βρετανίας μπορεί να φέρει τη “δημοκρατική απελευθέρωση μιας ολόκληρης ηπείρου”. Να το πουν στους Πολωνούς, στους Τσέχους, στους κατοίκους της Βαλτικής που έμειναν τόσο καιρό παγιδευμένοι πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Αγαπούν την ελευθερία τους και τη δημοκρατία τους και ειλικρινά βλέπουν το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. με αποστροφή, ανησυχώντας για τα όσα συμβαίνουν στη Μόσχα», προσέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη τη «δύναμη των αριθμών». «Μόνον οι αντίπαλοί μας θα επωφεληθούν αν αυτή κινδυνεύσει».

«Απέναντι στη σύγχρονη απειλή δεν είναι αρκετό να έχει κανείς σύνορα», συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Χρειάζεται επίσης πληροφορίες, δεδομένα, συνεργασία με άλλους για τη δημιουργία μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών. Η άποψή μου είναι ότι, όταν οι τρομοκράτες σχεδιάζουν δολοφονίες στους δρόμους της Βρετανίας, η στενότερη δυνατή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας είναι πολύ πιο σημαντική από την εθνική κυριαρχία στην αγνή θεωρητική μορφή της. Θέλω να δώσω στη χώρα μας πραγματική ισχύ, όχι την ψευδαίσθηση της ισχύος», σημείωσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή